Economie

Handelsoorlog: extra heffingen VS op Chinees glijmiddel en accu's

08 augustus 2018 14:12 Aangepast: 08 augustus 2018 14:13
Beeld © AFP

De VS heeft een nieuwe lijst van Chinese goederen gepubliceerd waarvoor een importbelasting van 25 procent gaat gelden. De goederen hebben samen een jaarlijkse importwaarde van 16 miljard dollar. Het is de volgende stap in de steeds verder escalerende handelsoorlog tussen de twee landen.

De extra heffingen op 279 productgroepen gaan in op 23 augustus. De handelsbarrières zijn de tweede trap van een groter pakket aan heffingen op Chinese import.

Glijmiddel en bruggen

Op de nieuwe lijst van de VS staat een grote variëteit aan productgroepen. Zo zal het importeren van Chinees glijmiddel een kwart duurder worden, maar ook plastic stokken - om maar eens wat te noemen - worden duurder.

Daarnaast worden ook motorfietsen en scooters (elektrisch en met verbrandingsmotor) zwaarder belast, Chinese locomotieven worden een kwart duurder, accu's en batterijen voor voertuigen krijgen er 25 procent bij, net als kilometertellers (behalve die voor fietsen).

Bruggen, brugdelen, tractoren, zelfklevend en niet-zelfklevend plaatwerk, onderdelen van kopieermachines, pijpen en slangen: het gaat samen met nog zo'n 250 andere producten allemaal meer kosten om vanuit de VS te importeren.

Teller staat op 50 miljard

Eerder werd er al een pakket ter waarde van 34 miljard dollar ingevoerd. Vanaf de 23e hebben de Amerikanen dan importheffingen ingesteld voor 50 miljard aan Chinese goederen.

De Chinezen zullen, net als ze dat eerder al hebben gedaan, met gelijke munt terugbetalen.

Oneerlijke handelspraktijken

China en de VS zijn sinds enkele maanden verwikkeld in een handelsoorlog. De Amerikanen verwijten de Chinezen onder andere dat ze Amerikaanse bedrijven verplichten om bedrijfsgeheimen te delen.

Ook zou China staatssteun geven aan eigen ondernemingen om bedrijven in de VS te kopen, waardoor ze ook weer waardevolle technische kennis binnenhalen en de Aziatische grootmacht wordt er door Amerika van beschuldigd dat het cyberaanvallen op commerciële doelen uitvoert.

Onderhandelingen liggen stil

Eerder dreigde Trump ook al om op nog eens 200 miljard dollar aan importen uit China te raken met importheffingen. Door al het economische wapengekletter zijn de onderhandelingen tussen de landen om minzaam tot een akkoord te komen stil komen te liggen.

Volgens bronnen van Bloomberg zouden delegaties van beide landen onder de radar wel overleggen over hoe de onderhandelingen weer opgestart kunnen worden. Voorlopig zonder succes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van