Economie

Miljoenenverlies voor zorginstelling Amie na verscherpt toezicht

06 augustus 2018 11:25 Aangepast: 06 augustus 2018 14:18
Beeld © ANP

De ouderenzorginstelling Amie uit Zandvoort heeft vorig jaar een megaverlies van 4,2 miljoen euro gemaakt. Dat blijkt uit de jaarrekening van zorginstelling Kennemerhart, waarbij Amie begin dit jaar haar toevlucht vond.

Tot de fusie was Amie een middelgrote ouderenzorginstelling, met een omzet van zo'n 20 miljoen euro, drie verzorgingshuizen en 425 werknemers.

In de herfst van 2016 kwam de instelling in het nieuws, toen verpleeghuis Huis in de Duinen in Zandvoort, onderdeel van Amie, wegens sterk ondermaatse zorgverlening zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie kwam.

Interim-managers

De ouderenzorginstelling werd tussen het ontslag van bestuurder Louise de Berg in 2015 tot eind vorig jaar geleid door drie opeenvolgende interim-managers. Onder hun leiding werden de zorginhoudelijke problemen opgelost, maar blijken de verliezen te zijn opgelopen.

In 2015 bedroeg het verlies 6 ton, een jaar later 1,2 miljoen. Volgens de zojuist verschenen jaarrekening werd vorig jaar een indrukwekkende 4,2 miljoen euro verlies geleden.

Fusie blijkt reddingsactie

Het begin dit jaar als 'fusie' aangekondigde samengaan met de grotere ouderenzorginstelling SHDH tot Kennemerhart lijkt dus meer op een noodgedwongen reddingsactie.

Uit de jaarrekening van Kennemerhart blijkt ook dat de kwakkelende ouderenzorginstelling met de fusie nu niet direct onder de vleugels van een financieel sterk presterende branchegenoot kwam.

SHDH boekte vorig jaar een marginale winst van 20.000 euro. In 2016 was er nog sprake van ruim vier ton winst. In 2015 leed de instelling, als gevolg van incidentele kostenposten, een verlies van 3,1 miljoen.

Samen op verlies

Omdat fusiepartner SHDH in 2017 nauwelijks winst boekte, kwam het verlies voor de combinatie vorig jaar op bijna 4,2 miljoen euro. De omzet bedroeg ruim 86 miljoen euro.

Volgens de instelling is het verlies te wijten aan hoger dan verwachte personeelskosten door de noodzakelijke inhuur van extern personeel, hoge fusiekosten en tegenvallers bij het vastgoed.

Voortbestaan niet in gevaar

Gezien de miljoenenverliezen is het de vraag of het voor ouderenzorginstelling SHDH achteraf wel zo'n goed idee was om samen te gaan met de kwakkelende buurman.

Volgens woordvoerster Marianne Ostendorf van Kennemerhart is die beslissing vooral ingegeven door de wens zorg te dragen voor een goede ouderenzorg in de regio. "Dat is door deze fusie bewerkstelligd. Toen het verzoek van Amie kwam om hen te ondersteunen, vonden wij dat passen bij ons beleid."

Bezuinigingen

De miljoenenverliezen brengen het voortbestaan van de ouderenzorginstelling niet in gevaar, stelt zij. "Dit verlies was geprognotiseerd, en onze liquiditeitspositie is goed."

Ook zijn ingrijpende bezuinigingen niet nodig. "Wij willen door verschillende acties meer vaste medewerkers werven, waardoor we minder geld kwijt zullen zijn aan de inhuur van externen. Ook denken we door de aanpassing van processen efficiënter en goedkoper te kunnen gaan werken."

Ontslagvergoeding topman

Volgens Ostendorf heeft het ontslag van ex-topman Pieter Wetser, die in november moest opstappen als gevolg van 'verschillen van inzicht over het te voeren beleid van de fusieorganisatie', niets te maken met de geboekte miljoenenverliezen.

Uit het verslag blijkt dat Wetser, die slechts twee jaar voor de instelling werkte, nog zeven maanden 'een adviesopdracht' mocht uitvoeren en daarbovenop een ontslagvergoeding van 75.000 meekreeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van