De Britse minister van Handel Liam Fox voert de druk op de brexitonderhandelingen verder op. Volgens hem is de kans op een 'no deal'-scenario momenteel groter dan een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
"De onverzettelijkheid van de commissie dwingt ons naar no deal", zegt Fox tegen de Sunday Times. Volgens de Britse minister verschuilen de 'niet-gekozenen' in Brussel zich te veel achter bureaucratie en houden ze te weinig rekening met het economische welzijn van de mensen in Europa.
Op 18 oktober moet er een concreet brexitvoorstel liggen. Dan komen de Europese leiders bij elkaar in Brussel om te besluiten wat de relatie wordt met de Britten na woensdag 29 maart 2019.
Geen draagvlak
Of dat ook gaat lukken is nog maar zeer de vraag. May presenteerde vorige maand haar brexit-voorstellen, waar ze aanstuurt op een zogenoemde 'zachte' brexit. Ook na 29 maart volgend jaar wil zij nauwe banden onderhouden met de Europese Unie. Maar conservatieve Britten en ook Europese leiders zijn niet gecharmeerd van die voorstellen, met name het voorstel van de Britten voor een vrijhandelszone voor goederen.
Het zogenoemde 'no deal'-scenario wordt ook wel 'de nucleaire optie' genoemd. Het zal waarschijnlijk leiden tot administratieve chaos, files en flink hogere kosten voor onder andere voedsel. Volgens Fox is de kans op dit scenario op dit moment 60 procent.
De handelsminister wil de Europese leiders duidelijk maken dat geen brexitakkoord daadwerkelijk mogelijk is - en ook voor de EU slecht zal uitpakken. "Het is essentieel dat no deal geloofwaardig lijkt voor de EU", zegt Fox. "Als onze boodschap over no deal steeds geloofwaardiger wordt en weerklinkt bij degenen waarmee we in Europa onderhandelen, dan wordt onze onderhandelingshand elke dag sterker en moeten we niets doen om dat te ondermijnen", aldus de handelsminister.
Pessimisme
Afgelopen vrijdag was de baas van de Britse centrale bank, Mark Carney, ook uitgesproken pessimistisch over de brexitonderhandelingen. Hij noemde de kans op het klappen van die onderhandelingen 'oncomfortabel groot' en vreest net als Fox voor grote economische problemen. Ondertussen is de regering-May nog altijd 'vol vertrouwen' over het sluiten van een deal.