Economie

China: dreigen met extra heffingen 'terecht en nodig' in handelsoorlog

04 augustus 2018 11:28
Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi van China. Beeld © Getty Images

Dat China dreigt met een nieuw pakket importheffingen is ‘volledig terecht en nodig’. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang zaterdag gezegd.

China weigert duidelijk om in te binden in de handelsoorlog waarin China en de Verenigde Staten al een aantal maanden rollend over straat gaan. Vrijdag liet China weten hard terug te slaan met nieuwe importheffingen als de Verenigde Staten hun nieuwe pakket invoerheffingen doorzet.

Verhoogde tarieven

Zo gaat  het nu om en om. De Verenigde Staten dreigen met nieuwe heffingen, China belooft terug te slaan, Amerika dreigt vervolgens met meer heffingen. Eerder deze week leek toenadering in zicht te zijn, toen duidelijk werd dat er op de achtergrond verkennende gesprekken plaatsvonden.

Maar kort daarna dreigde Trump met een verhoging van het tarief voor de heffingen. Het zou gaan om een tariefverhoging van 10 naar 25 procent op goederen ter waarde van 200 miljard dollar.
 

'Wereldhandel in stand houden'

China zegt dat ze wel terug moeten slaan. Volgens  het land is het instellen van vergeldingsheffingen in het belang van het Chinese volk. Daarnaast stelt minister Wang dat het nodig is om de vrije wereldhandel in stand te houden.

Uitspraken van Larry Kudlow, de economisch adviseur van het Witte Huis, trok Wang in twijfel. Kudlow had gezegd dat de Chinese dreiging ‘zwak’ was en dat de economie van China serieus in de problemen zat. Volgens Wang kan iedereen zien dat het goed gaat met China. De economie groeide in het begin van 2018 met bijna 7 procent ten opzichte van 2017. 

Wie stopt het eerst?

Gisteren liet China weten dat het verdere tegenmaatregelen niet zal schuwen in het steeds hoger oplopende handelsconflict. Wanneer de Chinese heffingen ingaan, is onduidelijk. Tot nu toe neemt Amerika steeds het initiatief, waarna onmiddellijk heffingen van Chinese zijde worden ingesteld.

In de eerste ronde van de handelsoorlog gingen op 6 juli Amerikaanse heffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar in, gevolgd door Chinese heffingen op Amerikaanse producten met dezelfde waarde. Een pakket heffingen op goederen ter waarde van 16 miljard volgt een dezer dagen. Amerika stelt daarna over te willen gaan tot heffingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar, als de Chinezen terugslaan.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van