Economie

Bitcoin kan worden zoals de euro, maar dan moet er wel dit gebeuren

03 augustus 2018 14:05 Aangepast: 03 augustus 2018 14:46
Beeld © AFP

Grote bitcoinfans geloven er wel in: op een dag wordt betalen met bitcoin net zo normaal als betalen met euro's of dollars. Het kan, zegt de bank UBS, maar dan moet er nog een hele hoop gebeuren.

​Op dit moment kun je bitcoin nog niet zien als geld of als betrouwbare belegging. Daarvoor is de cryptovaluta - en het systeem erachter - nog veel te instabiel, aldus UBS in een rapport in handen van RTLZ.

De belangrijkste verbeterpunten zijn volgens de bank schaalbaarheid en regulering. Twee zaken die niet één, twee, drie zijn opgelost.

Kan transacties niet aan

De schaalbaarheid van bitcoin is al lange tijd een probleem en zorgt voor veel discussie binnen de bitcoingemeenschap. Het systeem kan niet te veel transacties tegelijk aan. Dat zou moeten veranderen om de munt net zo bruikbaar te maken als de dollar, zegt UBS.

Als voorbeeld verwijst de bank naar de 30 miljard dollar aan transacties die creditcardbedrijf Visa in zijn eentje verwerkt. Als bitcoin alleen de Visa-transacties over zou nemen zou één block, dat de transacties opslaat, 18 MB aan transacties moeten kunnen opslaan. De gemiddelde blockgrootte ligt nu rond de 1 MB.  

Weten hoe de blockchain werkt? Kijk deze video.

Meer dan 2 ton waard

UBS deed nog een gedachte-experiment om aan te tonen hoe ver bitcoin nog afstaat van normaal geld. Het aantal bitcoins dat erbij komt ligt vast, het huidige aantal in circulatie is iets minder dan 17,2 miljoen. Er kunnen dus niet zomaar bitcoins 'bijgedrukt' worden.

Om de huidige hoeveelheid van chartaal en giraal geld in dollars te evenaren, zou de bitcoin 212,992 dollar waard moeten zijn, berekende de bank. Wil het bitcoinsysteem zoveel transactieverkeer kunnen verwerken, dan moet één block 2 GB aan capaciteit kunnen dragen, daar is het systeem dus nog mijlenver vanaf.

Betere regulering

Verder is er qua regulering nog een lange weg te gaan. Consumenten moeten beter beschermd worden en overheden zouden moeten werken aan gedeelde definities, om zo te kunnen bepalen onder welke regels cryptovaluta vallen, zegt de bank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore