Ga naar de inhoud
Economie

Ga voor een goedkope verzekering naar Dokkum

Beeld © ANP

Het is er waarschijnlijk zo rustig dat er weinig ongelukken gebeuren. Inwoners van Dokkum zijn in ieder geval het goedkoopst uit met hun autoverzekering.

Voor een WA-autoverzekering betalen zij gemiddeld 383 euro per jaar. Voor dezelfde verzekering is een Rotterdammer gemiddeld 935 euro kwijt. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, gebaseerd op autoverzekeringen die via Independer werden afgesloten tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016.

Autoverzekeringen in de grote steden zijn gemiddeld duurder dan in kleine gemeentes. In de Randstad betalen autobezitters traditioneel de hoogste premies. Vaak zijn zij wel twee keer zo duur uit als mensen uit kleine gemeentes. Rotterdammers staan aan kop, met een gemiddelde premie van 935 euro voor een WA-autoverzekering. Dat is 552 euro meer dan in Dokkum. Hagenaars zijn weer iets beter af dan Rotterdammers. Zij betalen jaarlijks een gemiddelde premie van 836 euro.

Forse premiesverschillen tussen verschillende verzekeraars

“Premies voor WA-autoverzekeringen worden gebaseerd op schaderisico en op doelgroep”, zegt Barbara de Koning Gans van Independer. “Verzekeraars kijken hierbij naar factoren zoals: gewicht van de auto, leeftijd van de bestuurder, de bevolkingsdichtheid en de opgebouwde schadevrije jaren. Maar er speelt nog meer: verzekeraars richten zich vaak op bepaalde doelgroepen. Val je buiten die doelgroep, dan betaal je meer premie. Daarom is een consument voor eenzelfde verzekering bij de ene aanbieder veel duurder uit dan bij de andere. Dat kan zo honderden euro’s per jaar verschillen.”