Economie

'Consumenten geven juist minder uit bij negatieve rente'

11 april 2016 08:23 Aangepast: 31 juli 2017 20:30

Als de rente onder nul zakt, dan kan dat er toe leiden dat consumenten minder uitgeven en daardoor de economische groei ondermijnt, terwijl ze de groei juist moeten stimuleren.

Dat zegt Larry Fink, de topman van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) waarschuwde onlangs al dat er grenzen zijn aan hoe ver de negatieve rente kan dalen en voor welke periode de rente negatief kan zijn.

'Geld oppotten'
Volgens het IMF is de invoering van een negatieve rente in onder meer Japan tot nu toe over het algemeen positief geweest, maar het IMF waarschuwde voor het gevaar dat er een punt wordt bereikt waarop consumenten juist contanten gaan oppotten.

Fink denkt dat de huidige lage rente ervoor zorgt dat spaarders niet de rente krijgen die ze nodig hebben voor hun pensioen, zodat ze nóg meer geld gaan sparen. Dat geld kunnen ze dus niet uitgeven.

'Negatieve effecten'
''Er is veel gediscussieerd over de vraag hoe veel de lage rente heeft bijgedragen aan de stijging van koersen van aandelen en obligaties, maar er is nog veel te weinig aandacht voor de negatieve effecten'', aldus Fink. Ook is er volgens hem niet genoeg aandacht geweest voor de vraag in hoeverre spaarders door de lage rente en negatieve rente hun spaardoelen kunnen realiseren. 

Als je 35 jaar oud bent en je zet geld opzij voor je pensioen moet je drie keer zoveel sparen als de rente 2 procent is dan als de rente 5 procent is, aldus Fink.

Twijfel over effectiviteit beleid centrale banken
In Japan, de eurozone en nog een aantal andere landen moeten banken rente betalen als ze geld stallen bij de centrale bank. De bedoeling is dat banken zo meer geld gaan uitlenen en dat moet de economische groei stimuleren en de inflatie verhogen.

Er is echter twijfel over de effectiviteit van het beleid van centrale banken. Banken klagen dat de negatieve gevolgen van lage rente groter zijn dan de positieve. Zo vindt ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat het beleid van de ECB schadelijk is.

Zalm denkt dat het nu niet meer is uitgesloten dat ook gewone consumenten geld moeten gaan betalen voor hun spaargeld.

De Duitse spaarbank Sparkasse Oberhausen zei onlangs na te denken over een negatieve spaarrente. Het zou dan wel gaan om nieuwe klanten en bedragen meer dan 1 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Münchener Rück heeft geen zin om strafrente te betalen en stopt dan maar een deel van zijn geld in een kluis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van