Ga naar de inhoud
Economie

ABN Amro tegen zakelijke klanten: negatieve rente komt eraan

Beeld © ANP

ABN Amro bereidt haar zakelijke klanten voor op het betalen van een vergoeding op deposito's. Onder de nieuwe algemene voorwaarden is dat mogelijk vanaf 1 oktober.

Ook de zakelijke rekeninghouders van één van de drie groten banken moeten eraan geloven: ABN Amro kan de negatieve marktrente gaan doorberekenen aan klanten. Dat zou betekenen dat zij gaan betalen voor het stallen van geld op zowel hun zakelijke betaal- als spaarrekeningen. Dat meldt het FD.

'Uitzonderlijke marktomstandigheden'

De eerste 70.000 klanten zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht. Volgens ABN Amro gebeurt het doorberekenen alleen in geval van ‘uitzonderlijke marktomstandigheden’. Daarmee doelt de bank op de negatieve marktrente, waardoor het zelf moet betalen voor het stallen van geld bij de Europese Centrale Bank.

Niet eerder rekende banken in Nederland een negatieve rente op het spaargeld van een grote groep klanten. Dat gebeurde al wel bij de bankrekeningen van pensioenfondsen en enkele AEX-fondsen. Toch hebben ook de ING Bank en Rabobank al bij enkele spaarvormen voorwaarden opgenomen voor het in rekening brengen van negatieve rente. Mocht dat daadwerkelijk gebeuren worden klanten twee weken van te voren op de hoogte gebracht.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm waarschuwde in april nog voor de maatschappelijke gevolgen van de negatieve spaarrente. De voormalig minister van Financiën vreest 'dat mensen dan meer contant geld in huis gaan bewaren, met ook het risico dat het aantal inbraken toeneemt'. 

64 miljard euro

Vanaf wanneer de eerste zakelijke klanten moeten betalen voor hun spaargeld is nog onbekend. ABN Amro kan er voor kiezen om alleen vanaf een bepaald saldo een negatieve rente te rekenen. Gezamenlijk hebben de zakelijke klanten van ABN Amro momenteel 64 miljard euro gestald bij de bank.

Dit is een artikel van