Economie

'Verzekeraars verzwijgen hoog eigen risico'

25 november 2014 11:54 Aangepast: 06 september 2015 15:33

De Consumentenbond vindt het volksverlakkerij als zorgverzekeraars pronken met lage verzekeringspremies, maar daarbij niet vermelden dat het eigen risico voor de klant maar liefst 875 euro per jaar is.

Zorgverzekeraars maken op hun website en in advertenties gretig gebruik van de ‘vanaf-premie’, aldus de bond. Dat die premie alleen geldt bij bijvoorbeeld een maximaal eigen risico van 875 euro, staat er vaak niet duidelijk bij. Mensen kunnen ook kiezen voor een eigen risico van 375 euro per jaar. De premie per maand zal dan wel flink hoger liggen.

De Consumentenbond pleit ervoor dat zorgverzekeraars bij hun ziektekostenverzekeringen altijd adverteren met het tarief op basis van het minimale eigen risico van 375 euro, zodat consumenten de prijzen goed met elkaar kunnen vergelijken.

ZIE OOK: Zorgpremie VGZ met zeker 70 euro omhoog

Van de 37 zorgverzekeraars die de Consumentenbond onderzocht, adverteren er 21 met een vanaf-premie. De bond vindt het veel te omslachtig als consumenten moeten zoeken naar hun eigen risico en naar hun uiteindelijke echte premie. "Zorgverzekeraars kunnen beter de standaardpremie duidelijk vermelden", aldus de bond. 

Verplicht eigen risico
Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering is volgend jaar 375 euro. Dit bedrag kunnen consumenten – in ruil voor een korting op de premie – verhogen met 100 euro, 200 euro, 300 euro, 400 euro of 500 euro. Die korting op de zorgpremie kan bij een maximaal eigen risico oplopen tot enkele tientjes per maand.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`