Economie

PostNL verhoogt vergoeding zelfstandige koeriers

31 juli 2018 15:12 Aangepast: 31 juli 2018 15:26
Beeld © PostNL

PostNL komt koeriersbedrijven die in opdracht van het bedrijf pakketjes bezorgen tegemoet: het bedrijf verhoogt de vergoeding.

Het bedrijf wijzigt het zogeheten tariefmodel dusdanig dat de gemiddelde omzet met 3 procent per uur omhoog gaat, vertelt een woordvoerder. Het gaat om betere vergoedingen vanwege hogere kosten voor het wagenpark, de krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat chauffeurs langer moeten wachten bij de depots totdat ze hun busjes kunnen vullen.

Dat laatste wordt veroorzaakt doordat er steeds meer pakketjes worden verstuurd, vanwege de explosieve groei van online aankopen.

'Iedereen laten profiteren'

Volgens de woordvoerder past PostNL zich aan de snelgroeiende markt aan, 'dat doen we wel vaker als daar reden voor is'. "We willen iedereen laten profiteren, maar we moeten ook onze belangen afwegen voor een gezonde bedrijfsvoering."

Het bedrijf werkt nog met 250 onderaannemers, schrijft De Telegraaf. De woordvoerder van het bedrijf benadrukt dat er alleen wordt gewerkt met onderaannemers die hun chauffeurs betalen volgens de bgv-cao, die geldt voor beroepsverkeer.

Na hoogoplopende discussies over schijnzelfstandigheid van de chauffeurs van het bedrijf besloot PostNL in 2016 om nieuwe bezorgers een vast contract te bieden. Daarmee anticipeerde het bedrijf op wetgeving die sinds 1 januari van kracht is. Die verplicht Nederlandse postbedrijven 80 procent van de bezorgers in dienst te nemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`