Economie

'Nieuw Europees sjoemelschandaal met auto's in de maak'

25 juli 2018 09:54 Aangepast: 25 juli 2018 13:10
Een file bij de Duits-Oostenrijkse grens vanwege grenscontroles. Beeld © EPA

Er is een nieuw sjoemelschandaal met uitstoot van auto's in de maak. Autofabrikanten proberen de nieuwe meetmethode van de EU te beïnvloeden.

Daarvoor waarschuwen twee Eurocommissarissen in een brief aan EU-voorzitter Oostenrijk die in handen is van RTL Z. Het gaat om de nieuwe uitstootnormen die in 2025 ingaan en zijn bedoeld om de autoindustrie te laten bijdragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Afgesproken is dat auto's in 2025 15 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 2021. In 2030 moet dat percentage omhoog naar 30 procent. Om minder moeite te hoeven doen om aan die eis te voldoen, proberen fabrikanten - die niet bij naam genoemd worden - de uitstoot nu kunstmatig omhoog te krikken.

Trucjes

Daardoor is het voor hen straks makkelijker om aan de Europese norm te voldoen. Dat zou onder meer gebeuren door trucjes uit te halen tijdens het testen, schrijft NRC Handelsblad dat als eerste over de brief berichtte. Er zou onder meer gereden worden met een lege accu of zonder start-stopmotor, wat meer uitstoot oplevert.

Het gesjoemel is mogelijk omdat autobouwers zelf de gegevens over de huidige uitstoot van hun auto's mogen aanleveren. Gemiddeld geven de bedrijven volgens de twee Eurocommissarissen bijna 5 procent meer uitstoot op, één fabrikant overdrijft zelfs 13 procent. 

Zelf testen

De twee baseren hun vermoeden volgens de krant op meldingen uit EU-landen en onderzoeken van het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie. Zij willen nu dat Europa zelf tests gaat uitvoeren om te voorkomen dat de autofabrikanten nog langer kunnen sjoemelen.

De autoindustrie ligt onder een vergrootglas na het sjoemelschandaal met diesels van vooral Volkswagen. Daar werd juist de andere kant op gesjoemeld: bij het testen werden de auto's zo gemanipuleerd dat de uitstoot lager leek dan die in werkelijkheid was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van