Economie

Juncker's missie bij Trump: de dialoog aan de gang houden

25 juli 2018 05:24 Aangepast: 25 juli 2018 07:40
Donald Trump met Jean-Claude Juncker tijdens de G20-top in Hamburg in 2017. Beeld © EPA

EU-president Jean-Claude Juncker is vandaag op bezoek in Washington bij president Donald Trump. Wat staat er op de agenda en op het spel?

Om met de laatste vraag te beginnen: veel. De regering Trump dreigt met invoerheffingen op Europese auto's, als reactie op de Europese heffingen op Amerikaanse producten, zoals Harley Davidson's en whiskey.

Die heffingen waren weer een reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, die ondanks zware Europese druk ook voor de EU gelden.

Blijven praten

Aan Juncker de taak om de dialoog gaande te houden, niets meer en niets minder. "Dit is een mogelijkheid om te praten en het gesprek op gang te houden", aldus een woordvoerder van de Commissie gisteren

Overigens staat niet alleen de vertroebelde handelsrelatie op het gespreksprogramma. De twee heren zullen ook praten over onder meer veiligheid en anti-terreur.

Ook geen makkelijke gespreksonderwerpen, met Trumps optreden bij de afgelopen NAVO-top in het achterhoofd. Die zette hij flink op zijn kop door eerst de indruk te wekken het bondgenootschap te willen verlaten, om daarna te verklaren dat de NAVO sterker is dan ooit.

Lage verwachtingen

In Brussel en Den Haag wordt weinig resultaat verwacht van het gesprek, zo vernam onze politieke redactie. Bronnen denken dat Trump de importheffingen op Europese auto's uiteindelijk toch wel invoert. 

In twee tweets, waarin Trump verwijst naar zijn handelsstrategie, hint hij overduidelijk op het bezoek van Juncker. In de tweets kondigt hij verder aan dat ieder land dat geen nieuwe handelsdeal met de VS sluit, nieuwe heffingen kan verwachten.

Alles afschaffen

Trumps voorstel aan Juncker is dat zowel de VS als de EU importheffingen en (landbouw-)subsidies afschaffen. Dan zou er pas echt sprake zijn van vrijhandel en eerlijke handel, aldus de Amerikaanse president in een tweet vannacht.

Mogelijk doelt Trump op TTIP, het vrijhandelsverdrag met de EU. Sinds Trump president is, wordt daar niet meer over onderhandeld, maar eerder dit jaar liet zijn minister van Handel Wilbur Ross al weten dat de president bereid is om weer verder te onderhandelen.

Heel serieus lijkt het voorstel overigens niet te zijn, want hij schrijft zelf dat de EU volgens hem niet klaar is voor zo'n stap. 

Vijand

Juncker gaat dus vooral om te kijken of er nog een gesprek mogelijk is met Trump. Volgens insiders is de best denkbare uitkomst dat de EU en VS aangeven samen verder te praten over handel.

Het worstcasescenario is volgens hen dat Trump na afloop van de topontmoeting opnieuw snoeihard uithaalt naar de EU, die hij al eerder bestempelde als 'vijand'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van