Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Verrassend besluit: ECB verlaagt rente naar 0 procent

10 maart 2016 13:49 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00
Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank gaat weer een stapje verder om de economie en de inflatie aan te jagen. Banken die geld willen lenen bij de ECB hoeven geen rente meer te betalen. De rente gaat van 0,05 naar 0 procent.

De ECB probeert de inflatie in de eurozone, al jarenlang, omhoog te krijgen. Ondanks onorthodoxe maatregelen lukt dat nog niet erg goed. De lage rente gaat wel ten kosten van de spaarders en gepensioneerden, die erg weinig rente krijgen voor hun spaargeld.

Om de inflatie toch te laten stijgen, komt de ECB met een serie opvallende maatregelen. Drie rentetarieven worden verlaagd. De belangrijkste, de herfinancieringsrente waartegen banken geld lenen, gaat naar 0 procent. De depositorente, de rente die banken krijgen van de ECB, gaat van -0,3 procent naar -0,4 procent.

Extra stimulering
Ook komt de ECB met extra stimulering van de Europese economie. Het opkoopprogramma van obligaties wordt vergroot. De ECB gaat het in ieder geval het komende jaar maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opkopen, dat is nu 60 miljard euro. Ook bedrijfsobligaties zullen worden gekocht, wat de rentetarieven gaat drukken die bedrijven moeten betalen. Dit is vooral voordelig voor bedrijven in Zuid-Europa die met grote schulden kampen. 

Daarnaast stelt de ECB ook nog nieuwe vierjarige leningen beschikbaar, waarmee banken gratis geld kunnen ophalen om hun kredietverlening op te voeren.

Momenteel geeft Mario Draghi, president van de ECB, een toelichting op het rentebesluit (live te volgen via onze livestream). De markt kijkt uit naar alle extra maatregelen die de ECB gaat nemen om de economie en de inflatie in Europa aan te zwengelen. Draghi moet nieuwe stappen nemen in zijn strijd tegen de zeer lage inflatie.

De inflatie moet omhoog
De ECB heeft als doel om de inflatie in Europa dichtbij, maar net onder de 2 procent te krijgen. Dat is goed voor de economische dynamiek. De inflatie is nu veel te laag, de geldontwaarding staat al lange tijd rond de 0 procent. De komende maanden zakt de inflatie zelfs onder de 0 procent, dat komt ondermeer door de lage olieprijs. Ook de economie in Eurozone draait slechter dan eerder verwacht.

De huidige lage inflatie is vooral lastig voor bedrijven en consumenten met schulden. Zij zijn juist gebaat bij een lichte inflatie, hun schulden worden dan namelijk minder waard. Door de markt met goedkoop geld te overspoelen hoopt de ECB de vraag naar producten en diensten te stimuleren. Dat moet uiteindelijk ook het prijsniveau opjagen. Ook wordt de euro minder waard ten opzichte van andere valuta's. Importproducten worden duurder, wat ook een verhogend effect heeft op de inflatie. 

Draghi stelde in een toelichting "dat de rente nog heel lang heel laag blijft, maar we verwachten niet dat de rente verder verlaagd moet worden."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore