Ga naar de inhoud
Economie

Theresa May neemt zelf de leiding in brexitonderhandelingen

Beeld © EPA

De Britse premier Theresa May neemt de touwtjes strakker in handen bij de onderhandelingen met de Europese Unie over de brexit. Ze neemt de leiding over van Dominic Raab, die pas net is benoemd als minister van brexit.

May maakte dat bekend in een geschreven verklaring nadat Raab en onderhandelaar Oliver Robbins vanmiddag vragen beantwoordden in het Lagerhuis. Raab volgde begin juli David Davis op, die opstapte omdat hij het niet eens was met May's brexitstrategie.  

No deal dichterbij dan ooit

"May heeft zich beseft dat ze deze zomer moet aangrijpen om de brexit rond te krijgen", vertelt correspondent Anne Saenen. ​"Een no deal scenario is dichterbij dan ooit, en dat is iets wat zij probeert te voorkomen. Ze neemt nu het heft in eigen handen om alles zo gestroomlijnd mogelijk te krijgen."

In de afgelopen maanden nam een team van May steeds meer taken over van de DexEU, het departement dat zich richt op brexit. Raab gaf toe dat er spanningen waren tussen dit ministerie en het brexit-team van premier May. Ook zei hij dat hij akkoord ging met de nieuwe taakverdeling toen hij benoemd werd tot minister. 

Lees ook: Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal

Raab is bovendien nog een 'vrij junior minister', zegt Saenen daarnaast. "Hij heeft nog niet veel ervaring, zeker in de EU; hij heeft net zijn eerste meeting gehad in Brussel. May beseft dat er eigenlijk te weinig tijd is om hem in te werken. Het is natuurlijk een flinke kluif op een cruciaal moment."

Deal of no deal

De DExEU zal intussen verder doorgaan met alle brexitvoorbereidingen. Dat wil zeggen: alle voorbereidingen voor een scenario van een deal met de Europese Unie maar ook van een 'no deal'-optie.

De afdeling is bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden van wetgeving en details over het zogenaamde Future Framework, hoe de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië eruit komt te zien na de brexit. May stuurt aan op een deal waarbij vrijhandel mogelijk blijft, iets waar veel kritiek op komt van voorstanders van een harde brexit.