Ga naar de inhoud
Economie

Ondanks korting 30 miljoen euro boete voor Philips om prijskartel

Eurocommissaris Magrethe Vestager van Mededinging. Beeld © EPA

De Europese Commissie beboet Philips met 29,8 miljoen euro voor het onrechtmatig opkrikken van online prijzen voor consumentenelektronica. De boete was in eerste instantie bijna 50 miljoen, maar Philips ontvangt een korting van 40 procent omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Het Nederlandse technologieconcern maakte eerder deze maand al bekend dat het 30 miljoen euro opzij had gezet vanwege de boete. Het onderzoek zelf werd in februari vorig jaar aangekondigd. De Taiwanese fabrikant Asus, Pioneer en Denon & Marantz (beide Japan) krijgen ook een boete, van respectievelijk ruim 63, 10 en 7 miljoen euro.

De vier bedrijven legden prijsrestricties op aan onlineaanbieders van consumentenelektronica, waardoor consumenten hogere prijzen moesten betalen. "Dit is illegaal onder de EU-mededingingsregels", aldus EU-commissaris Margrete Vestager van Mededinging.

Philips deed dat volgens Brussel tussen 2011 en 2013 in Frankrijk met producten als keukenapparatuur, koffiemachines, stofzuigers, elektrische tandenborstels en haardrogers. 

Korting

Omdat alle bedrijven hebben meegewerkt aan het onderzoek, vallen de boetes lager uit, meldt de Commissie. Philips, Denon & Marantz en Asus krijgen 40 procent korting, Pioneer zelfs 50 procent. Dat laatste bedrijf kreeg meer korting, omdat het beter bewijsmateriaal aanleverde. 

De Europese Commissie loopt zo bij elkaar opgeteld ruim 87 miljoen euro mis door de kortingen. Het totale boetebedrag is nu 111 miljoen euro, in plaats van 198 miljoen euro.

De Commissie geeft naar eigen zeggen korting omdat onderzoeken sneller gaan als bedrijven meewerken, waardoor de uitkomsten van het onderzoek meer impact hebben. Het geïnde boetebedrag gaat naar de Europese begroting.