Geld en Werk

Hitte veroorzaakt crisis bij Duitse bierbrouwers: flesjes zijn op

24 juli 2018 14:06 Aangepast: 27 juli 2018 14:57
Flesjestekort: 'Een drama voor de hele sector.' Beeld © Getty

Problemen in de Duitse biersector. De industrie kampt met 'Leergutknappheit': een tekort aan lege bierflesjes. "Het is een drama voor de hele industrie."

Dat zegt Niklas Other, uitgever van het Duitse drankjesvakblad Inside. De Duitsers drinken meer, maar brengen hun lege flesjes niet snel genoeg terug. Daardoor ontstaan tekorten. Volgens Other is de aanhoudende hitte de boosdoener. Die heeft de berekeningen van de brouwerijen gefrustreerd. 

'Breng flesjes snel terug!'

Er zijn brouwerijen die bepaalde biertjes niet meer kunnen leveren, door het gebrek aan flesjes, meldt het Duitse persbureau DPA. Vooral brouwerijen die merkflesjes gebruiken, bijvoorbeeld met een logo, zijn de pineut. Grotere, generieke brouwerijen kunnen flesjes makkelijker uitruilen en hergebruiken. 

Lees ook: De geheime wereld achter huismerkbier van supermarkten

Brouwerij Moritz Fiege roept op Facebook klanten op om hun lege flesjes zo snel mogelijk in te leveren. "Tolles Wetter + tolles Bier = viel Durst", rekent het bierbedrijf zijn Facebookvolgers voor. "Breng voor je op vakantie gaat je flesjes terug. Terwijl jij in de zon ligt, vullen wij de flesjes weer."

De Duitse brouwersbond herkent de problematiek. Elke zomer kan er 'Leergutknappheit' optreden, maar deze zomer is de nood wel bijzonder hoog, erkent een woordvoerder van de bierbrouwers tegenover DPA. Brouwerij Veltins laat weten dat er 'vele duizenden flesjes zijn nabesteld'.  

Nederland?

Nederlandse bierdrinkers hoeven vooralsnog niet in paniek te raken. Een woordvoerder van AB InBev (Dommelsch, Hertog Jan) laat weten dat de brouwer 'de situatie nauwlettend in de gaten houdt', maar van een tekort is in ons land geen sprake.

Ook Heineken (Heineken, Amstel, Brand, Wieckse) laat aan RTL Z weten geen problemen te ondervinden met retourflessen. 

Mooi weer, meer bier

Mooi weer leidt tot meer bierconsumptie, weet Wilco Heiwegen van AB InBev. "Als de zon schijnt gaan mensen bijvoorbeeld vaker het terras op, of ze drinken een biertje in de tuin. Daar houden we in de zomermaanden rekening mee, qua inkoop." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van