Ga naar de inhoud
Economie

'Maatschappelijke onrust' bij geen brexitdeal, waarschuwt Amazon

De Britse brexitonderhandelaar Dominic Raab. Beeld © Getty

Een opvallende waarschuwing van Doug Gurr, topman van Amazon in het Verenigd Koninkrijk. Komt er geen deal met de Europese Unie voor 29 maart 2019, dan breekt er binnen twee weken maatschappelijke onrust uit in het land, zegt hij tegen brexitonderhandelaar Dominic Raab.

Dat meldt de Britse krant The Times.

De Amazon-topman sprak zijn zorgen uit tijdens een door Raab georganiseerde top van bedrijfsleiders op landgoed Chevening in Kent. De opmerkingen zorgden volgens de krant voor verbazing bij de andere gasten, onder wie Barclays-topman Ian Cheshire, Lloyd's-ceo Inga Beale en Sinead Lynch, het hoofd van Shell UK. 

Amazon wil de uitspraak van Gurr niet bevestigen. "Zoals elk bedrijf overwegen we veel scenario's in onze planning, zodat we voorbereid zijn om klanten en kleinere bedrijven die rekenen op Amazon kunnen blijven ondersteunen. Zelfs als die scenario's zeer onwaarschijnlijk zijn", zegt een woordvoerder van Amazon in The Guardian.

Raab: deal in oktober

Onderhandelaar Raab is optimistisch, maar plaatst direct een kanttekening. Volgens de conservatieve politicus kunnen de Britten al snel een deal sluiten met de Europese Unie, maar bereidt de overheid zich wel alvast voor op het mislukken van deze deal. Raab is de opvolger van de opgestapte brexitminister David Davies, die het oneens is met de koers van premier Theresa May. 

Volgens Raab is tachtig procent van de brexitdeal al geregeld. Als 'de energie, ambitie en het pragmatisme' die de Britten in de onderhandelingen steken, beantwoord worden, kan een deal in oktober van dit jaar bereikt worden, zegt hij tegen de BBC.

Lees verder: Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal