Ga naar de inhoud
Economie

Minder winst, personeel boos: problemen Ryanair stapelen zich op

Michael O'Leary, ceo van Ryanair, staat onder druk. Beeld © Getty

Door dalende prijzen van vliegtickets en hogere brandstofkosten is de winst bij Ryanair het afgelopen kwartaal met 20 procent gedaald. Het Ierse bedrijf leeft bovendien in onenigheid met een steeds groter deel van het personeel. Ook dat kost de budgetmaatschappij geld.

Werknemers van Ryanair, waaronder veel cabinepersoneelsleden, zijn ontevreden over hun arbeidsvoorwaarden. De stewards en stewardessen eisen meer loon en betere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Eerder staakten ook de Ierse piloten van het bedrijf. Zij zijn onder meer ontevreden over de manier waarop Ryanair zijn piloten over de Europese bases verdeelt.

Wel meer reizigers

Het aantal reizigers groeide de afgelopen periode wel. Daardoor steeg de omzet naar 2,1 miljard euro. De nettowinst van Ryanair kwam in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar uit op 319 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld

Ierse piloten van Ryanair staken in Dublin. (foto: EPA)

De verwachte winst voor heel dit jaar komt hiermee uit op 1,25 tot 1,35 miljard euro. Dat zou de eerste daling van de nettowinst sinds 2014 betekenen.

Ryanair erkent sinds eind vorig jaar vakbonden. Volgens cfo Neil Sorahan levert dit het bedrijf circa honderd miljoen euro aan extra kosten op, met name door nieuwe loonafspraken met het cabinepersoneel.

Veel vluchten geschrapt

De erkenning van vakbonden volgde nadat het bedrijf in september plotseling tientallen vluchten per dag schrapte. Het bedrijf zei last te hebben van slecht weer, stakingen bij luchtverkeersleiders en onderbemanning, doordat veel personeel voor het einde van het jaar veel overgebleven vakantiedagen moest opmaken.

LEES OOK: Ryanair: 'We hebben er een puinhoop van gemaakt'

Deze stakingen doen de verwachte bedrijfsresultaten geen goed. Veel mensen aarzelen om vliegtickets te boeken, zo waarschuwt het bedrijf bij de verwachtingen voor het komende kwartaal. Andere problemen die worden aangekaart zijn de stijgende loon- en brandstofkosten.

Die komen nog eens bovenop de dalende prijzen van vliegtickets. Want hoewel Ryanair dus meer omzet draait - en ook meer diensten verkoopt aan reizigers zoals eerder mogen boarden - levert dit onder de streep niet de gewenste effecten op. Ook in de komende periode zullen de prijzen voor vliegtickets niet stijgen.

Meer stakingen

Ondertussen maakt Ryanair zich op voor meer stakingen. Deze week legt het cabinepersoneel het werk in Spanje, Portugal, Italië en België neer, waardoor nog eens zo'n driehonderd vluchten werden geschrapt. 

Ook in Nederland en Duitsland worden acties overwogen.