Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Trump dreigt met heffingen op totale Chinese export naar VS

20 juli 2018 14:44 Aangepast: 20 juli 2018 14:44
President Trump speecht in het Witte Huis, onder een portret van George Washington, de eerste Amerikaanse president. Beeld © AFP

President Donald Trump is bereid om heel ver te gaan in de handelsoorlog met China. Als het moet komen er extra importheffingen op alle producten die China naar de VS exporteert. Dat komt neer op goederen ter waarde van 505 miljard dollar.

"Ik ben bereid om tot de 500 te gaan", zei de Amerikaanse president in een interview met zakenzender CNBC. Sinds 6 juli is de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten een feit. Op die dag werden importheffingen van 25 procent van kracht op een aantal Chinese producten, met een totale waarde van 34 miljard

Als tegenmaatregel gelden vanuit China inmiddels ook importheffingen op Amerikaanse producten met dezelfde waarde.

Over en weer

Er is ook al een lijst met producten waar de VS vanaf 30 augustus extra heffingen op wil invoeren als China niet tegemoetkomt aan de Amerikaanse eisen.

Die heffingen hebben een waarde van 200 miljard dollar, China heeft al laten weten met vergelijkbare tegenmaatregelen te komen. 

'Oneerlijke politiek'

De maatregelen van Trump zijn bedoeld om een einde te maken aan de in zijn ogen 'oneerlijke industriële politiek' van China. De regering Trump verwijt China dat het op een oneerlijke manier probeert het land in te halen op technologisch gebied. Om China te dwingen zijn economie meer open te stellen, heeft de VS importheffingen opgelegd. 

Lees ook: Trump richt pijlen op China

Volgens beurscommentator Jacob Schoenmaker speelt China al jarenlang vals in het internationale handelsspel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore