Economie

E-bikes nog geen grote melkkoe voor fietsfabrikant Accell

20 juli 2018 09:06 Aangepast: 13 november 2018 10:35
Een fabriek van Gazelle in Dieren. Beeld © ANP

Fietsenbedrijf Accell Group, eigenaar van merken zoals Batavus, Sparta en Koga, heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst geboekt. Het bedrijf had te maken met hogere kosten door een reorganisatie. Accell wil meer focus leggen op de verkoop van e-bikes. In de afgelopen maanden werden vooral meer sportieve elektrische fietsen verkocht.

De nettowinst ging met bijna 3 procent omlaag tot 25,5 miljoen euro in vergelijking met een jaar geleden. Operationeel was een winstdaling met 10 procent tot 42,7 miljoen euro te zien. De omzet nam licht toe tot 636 miljoen euro.

Reorganisatie

Accell kondigde in maart een reorganisatie aan, met meer focus op e-bikes en verbeteringen bij marketing en onlineverkoop. Ook zijn er veranderingen in het management en versimpeling van de organisatie.

Het bedrijf trok hiervoor in de eerste helft van dit jaar 5 miljoen euro uit. Ceo Ton Anbeek noemt 2018 een transitiejaar 'waarbij de kosten voor de baten uitlopen'. Gisteren werd een nieuwe cfo aangekondigd bij de onderneming.

Elektrische mountainbikes

De afgelopen zes maanden verkocht Accell meer sportieve elektrische fietsen zoals e-mountainbikes. Wel werden er minder gewone fietsen verkocht. In Nederland daalde de omzet met ruim 10 procent. In Duitsland, de grootste markt voor Accell, stegen de inkomsten juist met meer dan 13 procent.

De onderneming uit Heerenveen verwacht dat in de tweede helft van dit jaar verdere omzetgroei te boeken door hogere verkopen van e-bikes en duurdere gewone fietsen.

Over heel 2018 denkt Accell dat de omzet en het bedrijfsresultaat hoger zullen uitvallen. De fabrikant wil de omzet de komende vijf jaar opkrikken naar 1,5 miljard euro.

Overnames

Ook blijft Accell op de uitkijk staan voor overnames. Het bedrijf neemt het Nederlandse Velosophy, de producent van bakfietsmerk Babboe, over.

Babboe werd ruim tien jaar geleden geïntroduceerd en is inmiddels Europees marktleider en actief in 22 landen. Velosophy houdt zich ook bezig met elektrische bezorgbakfietsen voor stedelijk gebruik, een snelgroeiende markt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van