Economie

Trump bekritiseert rentebeleid Fed: 'Inmenging niet gewenst'

20 juli 2018 09:00 Aangepast: 20 juli 2018 09:47
Donald Trump en Jerome Powell, voorzitter van de Fed. Beeld © Getty Images

Donald Trump heeft stevige kritiek geuit op de recente renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De Amerikaanse president zorgt daarmee voor opschudding. Want hij mag zich helemaal niet met het rentebeleid bemoeien.

Tegen nieuwszender CNBC zei hij dat hij 'niet heel blij' is met de vier renteverhogingen, waarvan er al twee zijn geweest, van de Fed dit jaar. Volgens Trump staan deze verhogingen het economisch herstel in de weg. Hij voegde daar aan toe: "Ik laat ze doen wat zij het beste vinden."

Trump erkende wel dat zijn opmerkingen ongebruikelijk waren, maar zei dat dit hem niet interesseerde. "Ik zeg gewoon hetzelfde dat ik ook zou hebben gezegd als gewone burger. Iemand kan zeggen: dat zou je als president niet moeten zeggen. Maar dat kan me niet schelen, omdat mijn standpunten niet zijn veranderd.'' 

'Inmenging echt niet gewenst'

Op de financiële markten werd onmiddellijk gereageerd op de uitspraken. "Als hij geen handelsoorlog voert dan uit hij wel ergens kritiek op", zegt Jim Tehupuring van ProBleggen in RTL Z Voorbeurs. "Deze presidentiële inmenging is echt niet gewenst."

Hij verwijst naar uitspraken van Ben Bernanke, voormalig voorzitter van de Fed, die zegt dat de rente wel sneller mag stijgen omdat hij zich afvraagt of de Fed nu wel de instrumenten heeft om een nieuwe recessie tegen te gaan. "En dan komt Trump even om de bocht met opmerkingen dat de rente omlaag moet en dat geeft onrust", zegt Tehupuring.

Effect op Nederland

Heeft Trump een punt? "Voor zichzelf wel, voor de rest van de wereld niet", zegt beurscommentator Durk Veenstra. We kennen dit soort verhalen ook wel uit landen als Turkije, waar leiders dan de centrale bank proberen te beïnvloeden.   

"Daar hebben ze inmiddels een tamelijk hoge inflatie en een valuta die heel hard weggezakt is. Ik gun dat de Amerikanen niet en als het daar misgaat, hebben wij daar ook last van. Het is dus niet verstandig van Trump. En ik denk en ik hoop dat de Fed zich hier niets van aantrekt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`