Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Opnieuw onderdelen van modemerk Gsus failliet

19 juli 2018 11:05 Aangepast: 19 juli 2018 11:24
Beeld © ANP

Opnieuw zijn een aantal bedrijven die onderdeel zijn van het modemerk Gsus failliet gegaan. Dat zegt curator Alexander op ’t Hoog tegen RTL Z.

Medio april ging de groothandelstak van het bekende modemerk, Gsus Wholesale, al failliet. Die tak was verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de kleding, en de verkoop aan kledinghandelaren.

Nieuwe faillissementen

Dinsdag werden ook vijf andere vennootschappen van het bedrijf, waaronder de houdstermaatschappij Gsus Clothing Sindustries, failliet verklaard. Volgens curator Op ’t Hoog van Gsus Wholesale is hij niet degene die de nieuwe faillissementen heeft aangevraagd. Hij is wel tot curator van die bedrijven benoemd.

Volgens de curator zit er nauwelijks meer waarde in de failliete Gsus-bedrijven. "In januari, dus al voor de faillissementen, is er een partij geweest die de merknaam en de voorraden heeft gekocht voor 250.000 euro." Die partij is inmiddels weer actief onder het merk Gsus, met een eigen webwinkel.

Vraagtekens

Curator Op ’t Hoog benadrukt nog geen definitief standpunt te hebben ingenomen, maar hij zet vooralsnog wel vraagtekens bij de verkoop van de merknaam en de voorraden, zo vlak voor de faillissementen. "Ik zal in mijn onderzoek zeker gaan bekijken of die tegen de juiste prijs en voorwaarden tot stand is gekomen."

Uit het faillissementsverslag van Gsus Wholesale blijkt dat de schuldeisers volgens het bestuur nog ruim 12 miljoen euro tegoed hebben van de failliete groothandelstak. De curator verwacht dat er door de faillissementen van de andere Gsus-bedrijven zeker nog schuldeisers bijkomen.

Omdat er weinig van waarde meer in de failliete bedrijven zat, acht hij het onwaarschijnlijk dat de schuldeisers veel van die vorderingen terugzien.

Rebels modemerk

Gsus werd in 1993 als rebels modemerk opgericht door ontwerpers Jan Schrijvers en Angelique Berkhout. De onderneming groeide uit tot succesvolle internationale speler.

In 2010 kwam Gsus in handen van de ambitieuze modegigant Varova Fashion Group, dat onderdak bood aan een groot aantal modemerken en winkelketens. Na teleurstellende prestaties viel Varova vorig jaar uiteen.

De Amsterdamse investeerder Standard Investments en textielondernemer Marcel van Gelderen gingen verder met de merken Sissy-Boy, Open32 en Tumble ‘N Dry. De rest van de merken werd verkocht.

Sterfhuisconstructie

Voor Gsus werd gekozen voor een sterfhuisconstructie, waarbij de waardevolle delen werden verkocht aan een anonieme partij. De schulden bleven achter in de bedrijven, die nu dus failliet zijn gegaan.

Ook een ander deel van Varova, de winkelketen Men At Work, ging onlangs failliet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van