Ga naar de inhoud
Het Financiële Plaatje

De miljardenbusiness van gemotoriseerde racepaarden

Het Formule 1-seizoen zit er na de Grand Prix van Abu Dhabi, die op zondag verreden wordt, alweer op. Reden voor ons om eens te uit te zoeken wat het grootste autospektakel ter wereld nou eigenlijk kost. En welke renstal kreeg het meeste terug voor zijn investering?

De Formule 1 is met recht een miljardenindustrie te noemen, maar erg transparant is het racecircus niet. De laatst bekende cijfers dateren uit 2013. Forbes becijferde toen dat er in de formule 1 zelfs meer geld omgaat dan in het WK voetbal.

Het bedrijf Delta Topco is de eigenaar van de sport. Zij organiseren de races en verkopen de (televisie)rechten en de merchandise. In 2013 zette het bedrijf een omzet van 1,7 miljard dollar in de boeken. Topco is voor 35 procent in handen van private equity-investeerder CVC. Ook F1-baas Bernie Ecclestone heeft een belang, net als twee Amerikaanse investeringsmaatschappijen.

Het grote geld
Het grote geld kwam in 2013 uit zes bronnen. De verhuur van verkoopstandjes rond de circuits, waar de F1 de rechten van bezit, leverde bijna 34 miljoen dollar op. Het verkopen van auto’s en onderdelen in het kleine broertje van de F1, de Grand Prix2, leverde iets meer dan 34 miljoen op.

De Formule 1 haalt ook een fijn zakcentje op bij vermogende zakenmensen, popsterren en andere bekende en onbekende mensen die diep in de buidel willen tasten om eens een dagje met een goed glas champagne tussen de gierende motoren rond te dwalen. De luxe ontvangst van gasten van sponsoren, in de Paddock Club, was goed voor bijna negentig miljoen dollar.

Maar dit is allemaal peanuts vergeleken bij de inkomsten uit reclame langs het circuit. Dat bijvoorbeeld DHL en Rolex hun merknaam tijdens de races in beeld hebben brengt 259 miljoen dollar in het laatje.

Grootste inkomstenbron blijft het organiseren van races en de verkoop van tv-rechten. Samen bracht dat 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro) op.

De prijzenpot
Deelnemen aan de Formule 1 is vooral heel erg duur voor veel teams. Maar er is ook een hoop geld te verdienen. Van de opbrengst gaat bijna de helft naar de raceteams via de prijzenpot. Vorig jaar kwam dat naar schatting uit op 863 miljoen dollar (ongeveer 807 miljoen euro). Dat geld wordt op meerdere manieren verdeeld.

De  helft van het geld wordt evenredig verdeeld over de 10 beste teams van de afgelopen twee jaar. Dat betekent dat ze op een standaardvergoeding kunnen rekenen van zo’n 43 miljoen dollar. De andere helft wordt verdeeld over de 10 best presterende teams van het seizoen, op basis van de positie in het klassement. Gelukkig doen er dit jaar maar 10 teams mee. Vorig jaar viel alleen Marussia buiten de boot.

Verder blijkt uit onderzoek van sportzender ESPN dat er nog eens een potje ter waarde van zo’n 100 miljoen dollar verdeeld wordt onder de drie teams die in de 4 seizoenen voor 2012 de meeste races wonnen.

Ferrari krijgt een extraatje
Het team dat al het langst meedoet in de koningsklasse van de autosport krijgt ook nog een fiks extraatje. Of het team van het steigerende paard nu wint of verliest (tegenwoordig gaan ze meestal voor de tweede optie), Ferrari krijgt een standaardvergoeding van 5 procent van de onderliggende winst. Dat zou uitkomen op ruim 63 miljoen dollar per jaar. En daar hoeven ze dus geen race voor uit te rijden.

Daardoor was Ferrari in 2014 nog altijd de best beloonde ploeg, met ruim 164 miljoen dollar aan prijzengeld. De nummers twee, drie en moesten het doen met bedragen tussen van 117 miljoen (Red Bull) en 109 miljoen (Mercedes).

Waar voor je geld
Zoals we eerder al zeiden, Formule 1 is vooral heel erg duur. De teams hebben jaarbudgetten die oplopen tot bijna een half miljard euro. Red Bull spant de kroon met 468,7 miljoen, op de voet gevolgd door Mercedes (467,4 miljoen) en McLaren (465 miljoen).  Ferrari, de bekendste racestal van allemaal, heeft een budget van 418 miljoen euro.

Maar een groot budget betekent niet altijd waar voor je geld. Met nog een race te gaan heeft Mercedes (de nummer 1 in het klassement) 660 punten gehaald. Per punt legden zij tot nu toe zo’n 700.000 euro neer.

De duurste ploeg, Red Bull, staat slechts vierde in het kampioenschap en haalde 178 punten. Per WK-punt betaalden zij een ongelooflijk bedrag van 2,6 miljoen euro. Maar de trofee voor slechtste investering gaat naar McLaren. De steenrijke ploeg ziet in het klassement alleen het nietige Marussia achter zich staan en verdiende slechts 27 punten dit seizoen. De prijs per punt komt daarmee voor McLaren uit op 17,2 miljoen.

Wat dat betreft doet de kleine ploeg van onze Max Verstappen het een stuk beter. Met 67 punten en een budget van ‘slechts’ 137,5 miljoen euro kost een punt voor Toro Rosso ruim 2 miljoen euro.

Bron: RTL Z / Michaël Niewold / Matthias Pauw