Economie

Rechter grijpt in bij Eneco en beveelt onderzoek naar chaos rond verkoop

18 juli 2018 13:12 Aangepast: 18 juli 2018 13:32
Beeld © ANP

​De chaos rond het verkoopproces van energiereus Eneco is compleet. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft de voorzitter van de Raad van Commissarissen op non-actief gezet. Ook moet er een onderzoek komen naar de gang van zaken rond de verkoop.

De ondernemingsraad van het bedrijf had dat geëist bij de rechter. Onderdeel van het conflict was het aangekondigde vertrek van topman Jeroen de Haas. Volgens de OR is hij eruit gewerkt door de Raad van Commissarissen.

Verkoop

Het bedrijf verkeert in onrustig vaarwater nadat 53 gemeenten besloten om hun aandelen te gaan verkopen. Het personeel wil dat de groene ambities van Eneco niet lijden onder de verkoop aan een nieuwe eigenaar en De Haas was nu juist een voorvechter van die ambities.

De Ondermeningskamer gelast nu een onderzoek op vier punten:

  • Het optreden van de aandeelhouders, de raad van commissarissen en de raad van bestuur in het verkooptraject.
  • De afspraken die de RvC heeft gemaakt met de aandeelhouders, buiten de RvB om.
  • De gang van zaken rond het vertrek van De Haas
  • De gang van zaken rond de benoeming van de nieuwe topman Ruud Sondag.

Volgens de rechter zijn er goede redenen om te twijfelen of dat allemaal wel volgens de regels is verlopen.

Non-actief

Omdat president-commissaris Edo van den Assem bij alle bovengenoemde zaken betrokken was, wordt hij op non-actief gesteld zolang het onderzoek loopt. De Ondernemingskamer zal ook een tijdelijke vervanger van Van den Assem aanstellen.

In een reactie laat Eneco weten 'kennis te hebben genomen' van het vonnis en dat het medewerking verleent aan het onderzoek. Ook zegt het bedrijf af te wachten wie er wordt aangewezen als tijdelijk voorzitten van de RvC.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van