Economie

Bank wijkt vaker af van bonusplafond dan verzekeraar

17 juli 2018 19:36 Aangepast: 17 juli 2018 19:40
Minister Wopke Hoekstra (Financien) tijdens het debat over de Voorjaarsnota. Beeld © ANP

De wettelijke mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond dat geldt in Nederland wordt vaker gebruikt door banken dan verzekeraars.

Het gaat om acht procent van alle medewerkers bij banken en vier procent bij verzekeraars. Zij krijgen een hogere bonus dan het plafond van 20 procent van hun vaste salaris, schrijft minister Hoekstra van Financiën in een Kamerbrief waarin hij het nog relatief nieuwe bonusbeleid evalueert.

Voor medewerkers die niet onder de cao vallen, geldt een uitzondering. Voor hen is een bonusplafond van 100 procent van het salaris mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat de gemiddelde bonus van alle medewerkers de twintig procent niet overschrijdt. Zo kunnen er dus wel onderlinge verschillen tussen medewerkers ontstaan.

Hoekstra gaat in breder overleg met de sector of deze zo geen misbruik maakt van de wettelijke mogelijkheden tot afwijking van het bonusplafond en komt vervolgens met maatregelen.

Politiek gevoelig

In Nederland geldt sinds 2016 een bonusplafond voor de financiële sector. Het kabinet wil de beloningen beheersen om te voorkomen dat onder meer banken onverantwoorde risico’s nemen die niet ten goede komen aan de klanten. Nederland hanteert strengere regels dan de rest van de Europese Unie. De EU hanteert namelijk een plafond van 100 procent.

De regels zijn politiek gevoelig. Banken en andere critici vinden dat ze verhinderen dat werknemers en bedrijven zich in Nederland vestigen. Hoekstra schrijft in de brief dat hij het nog te vroeg vindt om hier conclusies over te trekken.

Er is volgens hem nog niet te zeggen of banken zich bijvoorbeeld minder vaak vestigen in Nederland vanwege het strenge beleid, maar de minister sluit negatieve effecten ook niet uit.

“In gesprekken met het ministerie geven partijen nog steeds signalen dat ondernemingen besluiten niet naar Nederland te komen en dat bonusregelgeving hier een factor is”, aldus Hoekstra.

Flitshandelaren

Mede hierom behielden de flitshandelaren in Nederland begin dit jaar ook hun uitzonderingspositie. Verschillende partijen zouden hiertoe druk hebben uitgeoefend op de minister.

Na de brexit-stem maakten enkele grote Amerikaanse flitshandelaren bekend hun Europese hoofdkwartier in Amsterdam te vestigen. Die wil Hoekstra hier graag houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van