Ga naar de inhoud
Economie

Google-baas Pichai belt met Brussel over Android-boete

Google-topman Sundar Pichai. Beeld © Getty

Op de valreep heeft Google een telefonische afspraak gemaakt met Margrethe Vestager, de inmiddels gevreesde eurocommissaris voor mededinging. Zij zou op het punt staan om het Amerikaanse bedrijf een miljardenboete op te leggen in Europa.

Google zou de boete krijgen vanwege oneerlijke concurrentie op Android. Volgens de Europese Commissie dwingt het bedrijf namelijk smarpthoneproducenten om bepaalde Google-apps te installeren, wanneer zij gebruik willen maken van het populaire Android-platform.

Dat melden ingewijden aan Bloomberg. Nationale mededingingsautoriteiten kwamen eerder vandaag bijeen om een akkoord te bereiken over de boete, waarover waarschijnlijk morgen meer bekend wordt.

Boete pakt hoger uit

Naar verluidt zou de boete zelfs hoger uitpakken dan de straf van 2,4 miljard euro die Google vorig jaar kreeg vanuit Brussel, vanwege marktmisbruik bij de zoekresultaten van Google Shopping. Daarnaast zou Vestager Google ook dwingen om aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

In het onderzoeken hebben EU-functionarissen gekeken naar Google-contracten met fabrikanten van Android-telefoons. Daarin zouden specfieke eisen staan over Google's zoek- en browser-apps en andere diensten die moeten worden gebruikt wanneer de fabrikanten de Google Play-store willen licentiëren.

10 procent-regel

Wettelijk gezien mag de Europese Unie bedrijven boetes geven tot maximaal 10 procent van de jaaromzet. Dat zou voor Google ruim 9 miljard euro zijn. Het bedrijf verdiende vorig jaar in Europa alleen al aan digitale advertenties zo'n 25 miljard euro, zo becijferde Pivotal Research eerder.