Economie

Buurtzorg ligt opnieuw overhoop met de fiscus

17 juli 2018 13:30 Aangepast: 17 juli 2018 15:07
Beeld © ANP

Thuiszorggigant Buurtzorg heeft opnieuw een geschil met de Belastingdienst. Dit keer botsen de partijen over de afdracht van miljoenen aan sociale verzekeringspremies.

Het zit Jos de Blok niet mee. De Blok werd bekend als oprichter van thuiszorgorganisatie Buurtzorg in Almelo, een organisatie die dankzij het gebruik van zelfsturende zorgteams en zo min mogelijk managers immens populair werd.

Begin dit jaar wist De Blok een jarenlang slepend conflict met de Belastingdienst op te lossen. Maar uit de zojuist verschenen jaarrekening blijkt dat er een nieuw geschil met de fiscus voor in de plaats is gekomen.

Privébedrijven

Het oude conflict met de Belastingdienst had te maken met de nauwe verwevenheid tussen de Stichting Buurtzorg en de commerciële privébedrijven van De Blok. Vanwege die verstrengeling kreeg Buurtzorg geen vrijstelling voor de vennootschapsbelasting, waar zorgstichtingen normaal gesproken wel van kunnen profiteren.

Pas nadat De Blok begin dit jaar de structuur rond zijn privébedrijfjes ingrijpend aanpaste, kreeg Buurtzorg toch de belastingvrijstelling. Begin maart publiceerde RTL Z over de omstreden constructies en geldstromen naar de privébedrijven van De Blok.

Beter jaar

Na het akkoord met de Belastingdienst leek de rust teruggekeerd. Ook financieel ziet de situatie van de thuiszorggigant er zonniger uit. Volgens de jaarrekening steeg de omzet in 2017 met 11 procent, tot 403 miljoen euro. Buurtzorg boekte 4,6 miljoen euro winst, tegen 4,7 miljoen verlies in 2016.

Maar nu is er toch weer onenigheid met de fiscus. Wat blijkt?

Geschil Belastingdienst

In april 2016 nam Buurtzorg, via de gelieerde stichting Familiehulp, een deel van de activiteiten en werknemers van de failliete thuiszorgorganisatie TSN over. Daarmee kwamen ongeveer 2000 tot 2400 medewerkers mee naar Buurtzorg.

Uit het jaarverslag blijkt dat Buurtzorg vindt, dat het voor de oudere werknemers van TSN lagere sociale verzekeringspremies mag afdragen.

Om ervoor te zorgen dat oudere werkelozen makkelijker weer aan de bak komen, heeft de overheid namelijk een voordeeltje in het leven geroepen. Als een werkgever hen in dienst neemt, krijgen zij een korting op de premies voor de sociale verzekeringen.

Wel of niet werkeloos

Buurtzorg schrijft in het jaarverslag te vinden dat het recht heeft op deze premiekorting, die kan oplopen tot vele duizenden euro's per werknemer. "Hierover bestaat echter een geschil met de Belastingdienst", aldus de thuiszorgorganisatie in de toelichting op de jaarrekening.

Mogelijk spitst het meningsverschil zich toe op de vraag of de oudere TSN-medewerkers die Buurtzorg overnam, op dat moment wél of niet werkeloos waren. Dat is namelijk een belangrijk criterium voor het recht op de korting.

Onderzoek Belastingdienst

Een woordvoerster laat weten dat Jos de Blok het nieuwe geschil met de fiscus niet wil toelichten. Ook de Belastingdienst doet geen uitspraken over de kwestie.

De Belastingdienst voert op dit moment een onderzoek naar de premiekortingen uit. Volgens de jaarrekening is het betwiste bedrag inmiddels opgelopen tot 2,4 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van