Economie

Hier draait het handelsverdrag tussen de EU en Japan om

17 juli 2018 06:15 Aangepast: 17 juli 2018 06:19
Donald Tusk, Shinzo Abe en Jean-Claude Juncker. Beeld © AFP

Met een paar handtekeningen wordt handel tussen de Europese Unie (EU) en Japan vanaf volgend jaar een stuk makkelijker. Er is sinds 2013 over onderhandeld en vandaag wordt het handelsakkoord tussen beide economische machtsblokken ondertekend.

In Tokio tekent premier Shinzo Abe namens Japan en namens de Europese Unie zetten Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk hun handtekening.

Eigenlijk zou dat vorige week gebeuren, in Brussel, maar vanwege de stortregens die Japan vorige week teisterden werd het moment verschoven en reisde de EU-delegatie af naar het land van de rijzende zon. 

Waarom is dit akkoord zo belangrijk?

Jaarlijks exporteren Europese bedrijven voor 86 miljard euro aan goederen en diensten naar Japan. Het land is na China de grootste afzetmarkt voor Europese landen in Azië. Japan is bovendien de derde economie ter wereld met een bevolking van 127 miljoen mensen.

Handel wordt nu gehinderd door regels die buitenlandse bedrijven benadelen ten opzichte van Japanse bedrijven.

Met het vrijhandelsakkoord gelden dezelfde regels voor Europese en Japanse bedrijven. Daarbovenop wordt de in- en uitvoer op zichzelf ook makkelijker, omdat douaneprocedures worden versimpeld

Miniatuurvoorbeeld

EU-Commissisaris Cecilia Malmström met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida, op een bijeenkomst vorig jaar. (Foto: AFP)

Het is tenslotte niet meer nodig om te controleren of goederen aan de kwaliteitseisen van het ene land voldoen, omdat dezelfde eisen gelden in het andere land. Het handelsakkoord scheelt Europese bedrijven op jaarbasis 1 miljard euro aan invoerheffingen. 

En doordat handel makkelijker wordt, zal meer gehandeld worden, zo is de gedachte. Een woordvoerster van Eurocommissaris Malmström van Handel laat weten dat het akkoord voor naar schatting 13,2 procent meer handel zal zorgen, wat neerkomt op 13,5 miljard euro.

En Nederland, profiteren wij ook?

Uiteraard, maar de handel met Japan is niet heel indrukwekkend te noemen. Vorig jaar exporteerden we voor 3,6 miljard euro, volgens cijfers van het CBS. We importeerden ruim het dubbele, bijna 7,8 miljard euro. Ter vergelijking: naar onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, exporteerden 'we' vorig jaar voor 107 miljard euro

Volgens de Europese Commissie zijn er bijna 3000 Nederlandse bedrijven die exporteren naar Japan en werken ruim 26.000 mensen bij die bedrijven. Het akkoord is onder meer goed nieuws voor zuivelfabrikanten: de invoerheffing van 29,8 procent op kaas wordt geschrapt. 

Is het helemaal af?

Nee, dat is het niet. Over een belangrijk onderdeel, waarin geregeld wordt hoe ruzies tussen investeerders aan de ene kant en overheden aan de andere kant worden beslecht, is nog geen deal.

Bescherming voor investeerders was ook bij de handelsakkoorden TTIP en CETA een heet hangijzer, omdat nationale rechters buitenspel worden gezet als een bedrijf een land wil aanklagen. In de herfst wordt verder onderhandeld over hoe dit soort conflicten zullen worden opgelost. 

Lees ook: ISDS 50 jaar oud: haalt deze investeerdersbescherming de 100

Hoe verder?

Over het gedeelte van het verdrag waar al wel overeenstemming over is, zullen het Europese Parlement en de Japanse evenknie, Diet genaamd, nog stemmen. Volgens een woordvoerder van de Commissie treedt het verdrag begin volgend jaar in werking als zij goedkeuring geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`