Ga naar de inhoud
Economie

Accountantskantoor Baker Tilly Berk krijgt 9 ton boete

Beeld © iStock

Accountantsfirma Baker Tilly Berk krijgt 900.000 euro boete voor integriteitsschendingen. Volgens toezichthouder AFM heeft het bedrijf zich jarenlang niet aan de regels gehouden.

De AFM verwijt Baker Tilly Berk (BTB) dat het tussen januari 2014 en mei 2017 onvoldoende heeft gedaan om integriteitsschendingen tegen te gaan. De toezichthouder noemt geen concrete voorbeelden, maar schrijft wel dat Baker Tilly Berk artikel 21 van de Wet toezicht accountantsorganisaties heeft overtreden. 

Daarin staat dat accountants niet betrokken mogen zijn bij strafbare feiten en wetsovertredingen van hun klanten, belangenverstrengeling moeten tegengaan en een goed beleid moeten voeren om daarvoor te zorgen.

Ook mogen accountants 'geen relaties aangaan met cliënten die het vertrouwen in de accountantsorganisatie of in de financiële markten kunnen schaden', aldus de AFM. BTB is daarin tekortgeschoten.

Ernstige incidenten

De directe aanleiding voor het onderzoek van de AFM was een reeks 'ernstige incidenten bij cliënten van BTB'. Het accountantskantoor verzuimde op een goede manier melding hiervan te maken, pakte de problemen vervolgens niet goed op en deed te weinig om herhaling te voorkomen.

Extra pijnlijk is dat de integriteitsproblemen niet alleen speelden bij de clientèle van BTB maar ook binnen de organisatie zelf.

900.000 euro

De maximale boete voor het vergrijp is 2 miljoen euro, maar pakt uiteindelijk dus aanzienlijk lager uit. Dat heeft te maken met de jaaromzet van BTB (91 miljoen euro in 2016) en inmiddels zou BTB de zaken aanzienlijk beter op orde hebben. Ook dat is meegewogen in de hoogte van de boete. BTB laat in een schriftelijke reactie weten dat het inmiddels een centrale database opgetuigd waarin de klanten met een risicoclassificatie zijn opgenomen.

Het accountantskantoor kan nog in bezwaar gaan tegen de boete van 900.000 euro. BTB zegt zich daar nog op te beraden.

Bron: RTL Z
Meer over