Ga naar de inhoud
Economie

Schatkist loopt 22 miljoen euro mis door geblunder met erfbelasting

Staatssecretaris Menno Snel en minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © Archieffoto ANP

De problemen bij de Belastingdienst met het innen van de erf- en schenkbelasting leveren een financiële domper op van 22 miljoen euro.

Dat komt omdat de Belastingdienst geen rente zal heffen over de erfbelasting die de ontvangers van een erfenis eigenlijk hadden moeten betalen. Ze hoeven dit niet omdat de inning van de erfbelasting vertraging heeft opgelopen. Het is dus niet de schuld van de belastingplichtigen dat zij hun belasting en de rente daarover niet konden betalen.

In totaal werd vorig jaar een bedrag van 450 miljoen euro aan erf- en schenkbelasting niet geïnd, vanwege problemen bij de fiscus. Dat bedrag wordt dit jaar alsnog binnengehaald, of anders volgend jaar. Die 450 miljoen euro komt dus wel in de schatkist terecht.

Weer
Lees ook
Weer puinhoop bij Belastingdienst: nu problemen met erf- en schenkbelasting

22 miljoen euro

Maar de rente die over dit bedrag betaald had moeten worden, niet. Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro dit jaar en 2 miljoen vorig jaar. De clementie geldt met terugwerkende kracht voor erfenissen van mensen die vanaf 1 januari vorig jaar zijn overleden.

Omdat daar in de meeste gevallen pas dit jaar aangifte over gedaan zal worden, is het bedrag dat de staat vorig jaar misliep veel lager, legt een woordvoerder uit.

Vertraging bij inning

De nieuwe problemen bij de fiscus werden vorige week bekendgemaakt door minister Wopke Hoekstra van Financiën. Dat de schatkist 22 miljoen euro aan inkomsten misloopt, staat in een brief over de kwestie die staatssecretaris Menno Snel gisterenavond naar de Tweede Kamer stuurde. De tegenvaller wordt opgevangen binnen de begroting.

Uit die brief blijkt dat de problemen met het innen van de erf- en schenkbelasting al in januari bekend waren en dat er toen ook al maatregelen zijn genomen. Alleen zijn niet alle maatregelen even voortvarend ingevoerd.

Deeltijd risicomanager

Er zou bijvoorbeeld een risicomanager komen, die fulltime aan de slag zou gaan om op tijd problemen of risico's op vertragingen te signaleren en ervoor te zorgen dat ze werden opgelost. Maar deze risicomanager kwam er pas in maart en kon zich vanwege andere werkzaamheden bij de fiscus, die hij moest afronden, maar gedeeltelijk op de nieuwe taak focussen.

Ook zou er extra mankracht bijkomen, om de vertraging bij de inning in te lopen. Maar het vinden van geschikt personeel duurde langer dan verwacht.

Zomertaskforce met honderd mensen

Vanwege de ernst van de situatie wordt er nu 'stevig en rigoreus' extra personeel ingezet, schrijft Snel. Het gaat om een heuse 'zomertaskforce' die de hele zomer - of langer als dat nodig is - aan de slag gaat met het wegwerken van achterstanden. "We zijn aan het werven en je moet eerder aan meer dan honderd dan meer dan een tiental extra mensen denken", aldus de woordvoerder. 

Dat is ook hard nodig, want hoe langer het duurt tot de achterstand is misgelopen, hoe hoger het bedrag dat de staat misloopt aan rente-inkomsten, schrijft Snel. De Belastingdienst worstelt de laatste jaren vanwege verouderde IT, een totaal uit de hand gelopen reorganisatie en steeds veranderende belastingregels. 

Dit zijn de zeven plagen die de Belastingdienst teisteren:

Dit is een artikel van