Economie

Adidas verlengt sponsorcontract met Ajax, 'substantieel meer geld'

13 juli 2018 16:27 Aangepast: 07 november 2018 10:08
Trainers van Ajax bij de eerste training van het nieuwe voetbalseizoen. Beeld © ANP

De Duitse sportgigant Adidas heeft het contract met de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub Ajax met zes jaar verlengd. Met de deal zou in totaal 50 miljoen euro gemoeid zijn. Het gaat om een voor Nederlandse begrippen uniek contract, zegt sporteconoom Pieter Nieuwenhuis.

Ajax en Adidas hebben zelf geen cijfers bekend gemaakt, maar volgens De Telegraaf gaat het in totaal om een kleine 50 miljoen euro.

Adidas is al sinds 2009 één van de officiële hoofdsponsors van Ajax. Het bestaande contract loopt tot 1 juli volgend jaar. Dit wordt nu verlengd tot 1 juli 2025. Volgens Ajax spelen vooral de 'toegenomen focus op de internationale markt en de verdere ontwikkelingen van de jeugdopleiding' mee bij het verlengen van het contract.

Ajax is de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland. Beleggers reageren positief op het nieuws. De koers van Ajax stijgt een kleine 2 procent.

'Waarde substantieel hoger'

De waarde van het nieuwe contract met Adidas is substantieel hoger dan het vorige, zegt sporteconoom Nieuwenhuis. Hij heeft geregeld inzicht in sponsorcontracten die voetbalclubs afsluiten.

In 2008 sloot Ajax voor een periode van tien jaar ook een sponsorcontract met Adidas, het ging om circa 70 miljoen euro, oftewel zo'n 7 miljoen per jaar, zei Ajax destijds. Maar toen ging het om een verwachte opbrengst, terwijl het nu bij de bijna 50 miljoen euro volgens Nieuwenhuis gaat om een gegarandeerde minimumopbrengst. Daar komt een deel van de opbrengst van merchandise nog bij.

Opbrengst merchandise

De meerderheid van de opbrengst van de verkoop van onder meer shirts gaat naar de kledingsponsor, in dit geval Adidas. Die verdeling kan 'zomaar driekwart voor de kledingsponsor en een kwart voor de club zijn'. Maar toch kan het voor Ajax ook interessant zijn, aldus Nieuwenhuis.

Hij rekent voor: een nieuw shirt van Ajax kost 89,95 euro, daarvan zijn de productiekosten zo'n tien euro en de distributiekosten misschien ook nog 10 euro. Dan blijft er nog 70 euro over om te verdelen, aldus Nieuwenhuis. Als Ajax straks veel shirtjes van de nieuwe aanwinst Tadic verkoopt, dan kan dat toch lekker aantikken.

Contracten met kledingsponsors zijn volgens Nieuwenhuis vaak complex. Zo kunnen winkels waar shirts, sjaals en trainingspakken worden verkocht eigendom zijn van Ajax, maar ze kunnen ook van Adidas zijn. Dat verschilt per contract.

'Heel lucratief'

Het contract tussen Ajax en Adidas is volgens Nieuwenhuis heel lucratief. Het bedrag ligt immers in de orde van grootte van dat van shirtsponsor Ziggo, voor clubs van het formaat van Ajax is de waarde van het kledingcontract normaal gesproken lager.

Het is de eerste keer in Nederland dat de waarde van een kledingcontract in dezelfde orde van grootte ligt als dat van de shirtsponsor, zegt Nieuwenhuis.

Andere clubs in Nederland maken ook afspraken met kledingleveranciers, 'maar het gaat dan om substantieel lagere bedragen'. Volgens hem heeft verder alleen Feyenoord goede afspraken, maar daarbij gaat alsnog om een lager bedrag dan bij Ajax.

Belangrijke deal

Het contract met Adidas is belangrijk voor Ajax, zegt ook Ruud Koning, hoogleraar sportwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als het inderdaad om bijna 50 miljoen euro gaat, dan is dat zo'n 8 miljoen euro per jaar.

Afgezet tegen de begroting van 80 miljoen euro over afgelopen seizoen is dat rond de 10 procent van de begroting en hiermee dus 'een vreselijk belangrijke deal', legt Ruud Koning, hoogleraar sportwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen uit.

Geld geen garantie voor sportief succes

Dat een club de beschikking heeft over een smak geld is trouwens geen garantie voor succes. Zo had Ajax afgelopen seizoen de hoogste begroting van de eredivisie. Toch werd Ajax geen kampioen. Verder had FC Twente, na Ajax, PSV en Feyenoord, de vierde begroting van Nederlandse voetbalclubs. Toch degradeerde het.

Ajax is een rijke club, althans voor Nederlandse begrippen. Eind augustus vorig jaar had het zo'n 137 miljoen euro in kas. Eind december was dat nog ruim 71 miljoen euro.

Opmars Ajax

Ajax bereidt zich voor op een opmars in de voetbalwereld, zegt Nieuwenhuis. Dat zie je volgens hem aan de investeringen in het stadion en de wijziging van het spelersbeleid. Voorheen haalde Ajax met name jonge spelers, om die op te leiden. Maar nu worden ook volwassener spelers met meer ervaring gekocht, zoals Tadic.

Het sponsorcontract is niet het enige nieuws over Ajax. Volgens De Telegraaf wil Ajax zich versterken met Daley Blind, die al eerder bij de club speelde. Hij heeft nog een contract voor een jaar bij Manchester United, maar Ajax zou binnen twee dagen de overstap rond willen hebben. Dat zou passen in het gewijzigde beleid van Ajax, dat Nieuwenhuis schetst. Maar ook hierop wil Ajax geen commentaar geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van