De regering van premier Theresa May stuurt aan op een 'zachte brexit'. Ook na de brexit, op 29 maart 2019, wil Groot-Brittannië nauwe banden onderhouden met de Europese Unie.
Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde blauwdruk die dient als uitgangspunt voor de onderhandelingen met Europa.
Hoofdlijn: de Britten willen een vrijhandelszone voor goederen, om ervoor te zorgen dat bedrijven geen last krijgen van bijvoorbeeld grenscontroles bij de export van en naar het Europese vasteland.
Lees ook: Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal
Daarnaast wil Groot-Brittannië de controles op goederen blijven laten doen door Europese instanties, om te zorgen dat goederen maar één keer gecontroleerd hoeven te worden.
Europese regels
Dat betekent dat de regels van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Agentschap voor chemische stoffen blijven gelden.
Groot-Brittannië blijft ook aan deze agentschappen meebetalen. Opmerkelijk: het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zat in Londen, maar verhuist vanwege de brexit naar Amsterdam.
De Britse regering wil ook nauw blijven samenwerken met de EU op het gebied van ruimtevaarttechnologie, zoals de ontwikkeling van satellietnavigatiesysteem Galileo.
Einde aan vrij reizen
Op het gebied van diensten en financiële instellingen wil Groot-Brittannië wel nieuwe regels. Ook komt er een eind aan het vrij reizen van personen, als het aan de Britten ligt. Ze zijn wel bereid visumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.
Ook wil de regering zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven.
Ministers opgestapt
Het voorstel dat vandaag naar buiten is gebracht was reden voor Boris Johnson en David Davis, respectievelijk ministers van Buitenlandse Zaken en brexit, om op te stappen.
Ze vonden dat Groot-Brittannië hiermee al te veel toegaf aan de Europese eisen, nog voordat de onderhandelingen over de relatie ná de brexit zijn gestart. Daar wordt nu over onderhandeld, eerder dit jaar werd een akkoord gesloten over de randvoorwaarden van de overgangsperiode na het vertrek.
Lees ook: Vertrek ministers klap voor Theresa May, en de brexitklok tikt door
De tijd begint te dringen, in de herfst moet er een voorstel liggen, zodat parlementen aan beide kanten van Het Kanaal er over kunnen stemmen. Vorige week vrijdag gaven de ministers uit het kabinet van May al hun zegen voor het plan, de whitepapers van vandaag zijn de uitwerking ervan.
Brexiteers zijn tegen
Voorstanders van een zogenoemde harde brexit, die de banden met de EU vergaand willen doorsnijden, reageren kritisch. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, een van de belangrijkste aanvoerders van dat kamp, kondigde aan de plannen niet te steunen. "Het is niet iets waar ik voor zou stemmen. Het is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd", aldus de partijgenoot van May.
Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, laat via Twitter weten dat hij uitkijkt naar de onderhandelingen die volgende week van start gaan.
We will now analyse the #Brexit White Paper w/ Member States & EP, in light of #EUCO guidelines. EU offer = ambitious FTA + effective cooperation on wide range of issues, including a strong security partnership. Looking forward to negotiations with the #UK next week.
— Michel Barnier (@MichelBarnier) July 12, 2018