Economie

Boegbeeld pizzabedrijf Papa John's weg na aanstootgevende opmerking

12 juli 2018 09:11 Aangepast: 12 juli 2018 09:34
Schnatter is het boegbeeld van het bedrijf. Beeld © Getty

John Schnatter was al opgestapt als ceo, maar nu vertrekt hij ook als bestuursvoorzitter bij het door hemzelf opgerichte pizzabedrijf Papa John's. Hij ging tijdens een interview de fout in met een opmerking over donkere voetbalspelers.

Dat gebeurde tijdens een gesprek met zakenblad Forbes. Schnatters positie bij het bedrijf was onder druk komen te staan door zijn eerdere opmerkingen in de beladen discussie over donkere spelers in de American footballcompetitie, die niet willen knielen tijdens het volkslied uit protest tegen racisme. Uiteindelijk stapte hij op als ceo.

In zijn nieuwe rol als bestuursvoorzitter kwam Schnatter hierop terug bij Forbes. Dat deed hij door te verwijzen naar de oprichter van een andere fastfoodketen, Harland David Sanders, beter bekend als Colonel Sanders van KFC. "Colonel Sanders called blacks niggas", zei Schnatter, om eraan toe te voegen dat hij het vreemd vindt dat Sanders nooit publiekelijk kritiek kreeg.

Flinke tik

Die opmerking viel ook bij beleggers verkeerd. Het aandeel van het pizzabedrijf kreeg een flinke tik na de publicatie van Forbes. Een paar uur later besloot de gevallen bestuurder om het bedrijf te verlaten.

Het is de vraag hoe Papa John's zijn vertrek opvangt. Schnatter is het boegbeeld van het bedrijf. Zo was hij het gezicht in reclames, staat hij op de pizzadozen en ook heeft Schnatter nog altijd bijna een derde van de aandelen van het bedrijf in handen. Papa John's wil binnen enkele weken een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur benoemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van