Economie

Huizengekte zet door: overbieden stijgt naar recordhoogte

12 juli 2018 10:00 Aangepast: 10 oktober 2018 16:29
Overbieden gebeurde nog nooit zo vaak. Beeld © ANP

Een derde van de verkochte huizen is in het tweede kwartaal van 2018 boven de vraagprijs verkocht. Niet eerder gebeurde dat zo vaak. Er is nog maar één plek in Nederland waar kopers echt ruim de keuze hebben en dat is Noordoost-Groningen. "De consument is de dupe, de starter voorop."

Dat zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars over het tweede kwartaal van dit jaar. Voor appartementen betalen kopers gemiddeld 1,9 procent meer dan de vraagprijs. Voor het eerst wordt ook voor tussenwoningen gemiddeld meer betaald dan gevraagd. 

Zie ook: Huizenprijzen stijgen door: kijk hier hoe het in jouw regio is

Het percentage overbiedingen bedroeg begin 2014 nog geen 5 procent van het totaal. De gemiddelde verkoopprijs is inmiddels gestegen tot 288.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 10,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bij elkaar opgeteld verkochten bij de NVM aangesloten makelaars ruim 38.600 huizen in het tweede kwartaal. Dat is een slordige 70 procent van het totaal aantal huizen dat te koop stond. 

Meer en sneller bouwen 

Jaarsma pleit voor sneller en meer huizen bouwen. "Die opgave is immens en blijft op dit moment achter", aldus de NVM-baas. Starters hebben slechte kaarten op deze krappe huizenmarkt. "Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen", zegt hij. 

Bovendien ziet de makelaarsvereniging dat steeds meer mensen eerst een ander huis willen kopen, voordat zij hun huidige woning ter overname aanbieden. "In de crisis was dat precies andersom", vervolgt Jaarsma. Om dubbele lasten te voorkomen zochten verhuizers destijds eerst een koper voor hun huidige huis om vervolgens uit het ruime aanbod een nieuwe koopwoning te kiezen.

Lees ook: Droomhuis gevonden? Zo doe je het winnende bod

Doorstroming stokt

Die tijd is voorbij. Nu willen verhuizers eerst zeker weten dat ze een geschikte nieuwe woning hebben en dan pas zetten ze hun oude stulpje te koop. "Als zij de door hen gewenste woning niet kunnen vinden, stokt de zo noodzakelijke doorstroming", analyseert de NVM-voorzitter. 

Eerder deze week bleek uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat het aantal hypotheekaanvragen van starters afneemt, terwijl het totaal aantal aanvragen stijgt. 

Naast in Noordoost-Groningen kunnen aspirant-kopers ook ontspannen in delen van Zeeland, Texel en het zuiden, daar is nog ruime keuze uit koopwoningen. Vooral in de Randstad kleurt de kraptekaart rood, maar ook de stad Groningen, Zwolle en delen van Brabant hebben het kookpunt bereikt. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van