Economie

Huizenprijzen Nederland stijgen harder dan in de rest van Europa

11 juli 2018 06:04 Aangepast: 12 juli 2018 08:43
De prijs van een koopwoning gaat harder omhoog dan Europees gemiddeld is

Als het gaat om stijgende huizenprijzen presteert Nederland fors boven het Europees gemiddelde. Het is maar de vraag of dat iets is om trots op te zijn: in Nederland waren koophuizen in het eerste kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar daarvoor.

Daarmee is de prijsstijging bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling in Europa. Die staat bijna 5 procent in de plus. We draaien bovenin het rijtje mee: in landen als Hongarije (11,7 procent) en Letland (13,6 procent) gaat het nog harder, net als in Slowakije, Portugal, Ierland en Slovenië.

Miniatuurvoorbeeld

Prijsstijging is inhaalslag

Een deel van het rijtje kan Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, verklaren. "In Nederland hebben we veel last gehad van de crisis, dus eigenlijk zie je dat dit een inhaaleffect is. In Ierland was de vastgoedcrisis ook heel heftig, in Portugal hetzelfde verhaal. Je ziet het daar nu dus harder stijgen", zegt Van Mulligen.

Hoe het met de Oost-Europese landen zit kan hij niet direct zeggen, maar waarschijnlijk is daar eenzelfde verklaring voor te vinden. In Letland daalde de gemiddelde prijs van een huis in 2010 nog met 50 procent. Dit zou erop kunnen duiden dat het weer terugveert.

Nieuwbouwhuizen een ton duurder

Nieuw gebouwde koophuizen stijgen harder in prijs dan bestaande koophuizen. In het eerste kwartaal stegen de prijzen van nieuwbouw met 11,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bestaande koopwoningen stegen 9 procent in prijs.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis was in het begin van dit jaar 350.000 euro. In 2015 was dat nog 260.000 euro. Over drie jaar is de gemiddelde nieuwbouw koopwoning dus bijna een ton duurder geworden. Bij bestaande woningen is dat ongeveer 60.000 euro duurder.

 

`