Ga naar de inhoud
Economie

Failliet Waalwijks bedrijf wint rechtszaak van Converse

Een reusachtige versie van de populaire schoen bij een beurs in Duitsland. Beeld © EPA

Een belangrijke overwinning in de rechtszaak voor het in 2010 failliet verklaarde Waalwijkse bedrijf Sporttrading.

Het bedrijf ging failliet nadat het door het Amerikaanse merk Converse en de Nederlandse importeur van de wereldberoemde All Stars werd gedwongen tienduizenden gympen weg te halen uit winkels in Nederland, België en Duitsland. De twee bedrijven lieten beslag leggen op de schoenen van Sporttrading, omdat die volgens Converse nep waren.

Het gevolg van het terugroepen van de schoenen was dat banken het bedrijf uit Waalwijk geen geld meer wilden lenen, waarna het bedrijf failliet ging.

Proceskosten van bijna half miljoen

Dat beslag was niet terecht en dus moeten Converse en Kesbo BV in ieder geval de proceskosten betalen, blijkt uit een vonnis van de Bredase rechtbank. Die proceskosten zijn in totaal ruim 467.000 euro.

Over de kwestie is jarenlang geprocedeerd. Al in 2013 bepaalde de rechtbank in Breda dat er niet genoeg bewijs was voor de beschuldiging van Converse en importeur Kesbo dat Sporttrading bewust namaakschoenen verkocht.

'Heel blij'

Dat komt onder meer omdat zowel de originele All Stars als de namaakversies via de haven van Singapore naar Nederland werden getransporteerd. Uit onderzoek bleek weliswaar dat er hier en daar wat rammelde aan de documenten van sommige ladingen schoenen voor Sporttrading, maar daarmee is niet aangetoond dat het bedrijf Converse probeerde buitenspel te zetten bij het importeren van sportschoenen naar Europa. 

Oud-bestuurder Ron Janssen is heel blij met het vonnis, hij kon zijn oren niet geloven zegt hij tegen De Telegraaf. "Het was een emotioneel moment. We zijn hier al zó lang mee bezig, en al die tijd werden we afgeschilderd als een stel criminelen." Er komt een schadeclaim die Converse honderd miljoen euro zal kosten, zegt hij tegen de krant.

Of dat bedrag daadwerkelijk zo hoog is, is onduidelijk. Curator Ruud Hermsen start een nieuwe procedure om de schade te verhalen en kan nog geen exact bedrag noemen dat hij gaat claimen. "Mijn globale inschatting? Tientallen miljoenen euro's. Maar als de oud-eigenaren een bedrag van 100 miljoen kunnen onderbouwen, dan wil ik daar ook best vanuit gaan", vertelt hij telefonisch. 

Geen commentaar

Ook Converse, een dochterbedrijf van Nike, reageert niet direct op een verzoek om commentaar. De Nederlandse importeur van Converse, Kesbo Sports BV, wil niet reageren op het nieuws.