Ga naar de inhoud
Economie

Brexiteer Raab volgt opgestapte brexitminister Davis op

Dominic Raab tijdens de campagne voor het brexitreferendum, 2 februari 2016. Beeld © EPA

Dominic Raab, parlementslid van de Conservatieve Partij in het Britse Lagerhuis, wordt de nieuwe belangrijkste onderhandelaar over de brexit namens Groot-Brittannië. Hij volgt de opgestapte David Davis op, die het oneens was met de koers van premier Theresa May.

Jurist Raab voerde in de aanloop naar het referendum over de brexit campagne voor het kamp dat wilde vertrekken uit de Europese Unie.

Hij mag zich nu als 'Secretary of State for Exiting the European Union', zoals de brexitminister formeel heet, persoonlijk gaan bezighouden met de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de EU.

Raab is sinds 2010 parlementariër voor de Conservatieven en hield zich sinds januari als minister bezig met huisvesting.

Stabiliteit

Dat May zo snel een opvolger voor de opgestapte Davis presenteert, is logisch, vertelt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "Dat is puur voor de stabiliteit, om te voorkomen dat er nog meer onrust ontstaat."

Dat de keuze op de relatief onbekende Raab valt, is volgens haar wel verrassend. "Er waren geruchten dat het Michael Gove zou worden, de bekendste brexiteer", aldus Saenen. Gove is minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken.

Dat hij het niet is geworden, kan er volgens Saenen op wijzen dat Davis niet de enige minister uit May's kabinet is die het eigenlijk niet eens is met haar strategie voor het verlaten van de Europese Unie. 

Lees ook: Brexit-minister stapt plotseling op vanwege plannen premier May