Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad zitten in zwaar weer. Dat blijkt uit de onlangs met grote vertraging verschenen jaarrekeningen.
De twee ziekenhuizen zijn in handen van zorgondernemer Loek Winter en zijn zakenpartner Willem de Boer. Winter is een voormalige radioloog, die halverwege de jaren negentig een keten van diagnostische centra opzette.
In 2009 kocht hij de IJsselmeerziekenhuizen, die op de rand van een faillissement stonden. Aanvankelijk wilde hij een private keten van vijf ziekenhuizen opbouwen, om daarmee de ziekenhuismarkt op te schudden. De overnames bleven echter beperkt tot het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, eind 2013.
Financiële zorgen
Al langer bestaan er zorgen over de financiële toestand van zowel de IJsselmeerziekenhuizen als het Slotervaartziekenhuis, die inmiddels MC Groep en MC Slotervaart heten.
Die zorgen blijken niet voorbij. De ziekenhuizen deponeerden onlangs met grote vertraging de jaarrekeningen over 2016 bij de Kamer van Koophandel. Eerder verschenen wel conceptversies op de website van het ministerie van Volksgezondheid. Maar volgens het FD wijken die 'op cruciale punten af' van de uiteindelijke cijfers.
Ziekenhuis Lelystad
Uit de jaarrekening blijkt dat de IJsselmeerziekenhuizen (MC Groep) in Lelystad in 2016 een verlies van 3,7 miljoen euro leden, op een omzet vam 100 miljoen. Het eigen vermogen was eind dat jaar weggezakt tot 3,6 miljoen euro negatief.
De jaren ervoor was het eigen vermogen, dat de financiële kracht van een organisatie bepaalt, nog positief geweest. Bovendien voldeed het ziekenhuis in Lelystad niet aan de eisen die huisbank ING stelde voor de financiering.
Slotervaartziekenhuis
Het Slotervaartziekenhuis stond er met een winst van 3,4 miljoen op een omzet van 122 miljoen euro in 2016 iets beter voor. Maar uit de jaarrekening blijkt dat ook het Amsterdamse ziekenhuis niet meer voldeed aan de voorwaarden die ING voor leningen stelde.
Dat was te wijten aan het feit dat de jaarrekening te laat was ingediend, en bovendien niet volledig was goedgekeurd door de externe accountant EY. Bij het opstellen van de jaarrekening was sprake van 'materiële onzekerheid' over het voortbestaan, vermeldt de rapportage.
'Geen acute geldnood'
Bestuurder en aandeelhouder De Boer weerspreekt dat er sprake is van acute geldnood. Hij wijst erop dat het Slotervaartziekenhuis slechts een beperkte schuld heeft. De lening van 6 miljoen van de IJsselmeerziekenhuizen die komende herfst afloopt, kan naar verwachting van het ziekenhuis opnieuw worden geleend.
"Daarvan zijn wij overtuigd, maar omdat het niet op papier staat, ziet de accountant dat als onzekerheid", aldus De Boer. Volgens hem is de accountant afgelopen jaren scherper gaan toetsen.
Slotervaart ter discussie
Wel erkent hij dat het voortbestaan van het Slotervaartziekenhuis in de huidige vorm ter discussie staat. "In de regio Amsterdam zijn te veel ziekenhuizen. Daarom zullen wij geen volwaardig ziekenhuis meer zijn, maar méér kiezen voor speerpunten. Zo zijn wij sterk in overgewicht, ouderenzorg en slaapproblematiek." Dat is overigens niet helemaal nieuw, tekent hij aan. "Al eerder zijn wij gestopt met kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie."