Ga naar de inhoud
Economie

Ook Philips overweegt vertrek uit VK bij harde brexit

Ceo Frans van Houten tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Beeld © ANP

Na Jaguar, Land Rover, Airbus en BMW zegt nu ook Philips dat het een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk overweegt. Het elektronicabedrijf wil net als de andere bedrijven duidelijkheid over de aanstaande brexit. De spanning rondom deze scheiding loopt steeds verder op.

Als het aankomt op een harde brexit zal Philips de productie verplaatsen, zo waarschuwde ceo Frans van Houten dit weekend tegenover persbureau Bloomberg. Als de Europese Unie en de Britten geen goede afspraken maken over de toegang tot elkaars markt, is dat een 'serieuze bedreiging voor het concurrentievermogen van onze Britse vestigingen', zegt hij.

''We moeten plannen maken voor het slechtste scenario", aldus Van Houten. Philips heeft zo'n 1500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk, onder meer in een fabriek waar babyverzorgingsproducten worden gemaakt.

'Slecht voor werkgelegenheid'

"Bedrijven willen toch een beetje voorbereid zijn", zegt RTL Z- beurscommentator Jos Versteeg van Insinger Gilissen. "Banken zie je nu al vertrekken. Ze willen duidelijkheid en op tijd maatregelen kunnen treffen."

Volgens Versteeg zijn er daarnaast bedrijven die hun uitbreidingsplannen in het VK op een laag pitje hebben gezet. "Dit is zeker niet goed voor de werkgelegenheid in Groot-Brittannië."

Als het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van een douane-unie met de Europese Unie, dan gaan de exportkosten van die producten flink omhoog. Sinds de Britten in een referendum voor een Brexit kozen, heeft Philips bovendien al te kampen met het beweeglijke Britse pond.

Zie ook: Brexit-minister stapt plotseling op vanwege plannen premier May

Gisteren stapten de Britse brexit-minister David Davies en onderminister van brexitzaken Steve Baker plotseling op, omdat ze het niet eens zijn met de afscheidingsplannen van premier Theresa May. Davies heeft er geen vertrouwen in dat de uiteindelijke deal met de EU recht zal doen aan de uitslag van het brexitreferendum. 

Ook zegt hij te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU 'zwak zal zijn'. Binnen de conservatieve partij van May is al langer een strijd gaande over de strategie voor de brexit.