Economie

Rechter oordeelt: studies psychologie mogen in Engels

06 juli 2018 12:08 Aangepast: 06 juli 2018 16:50
Het gebouw van Tilburg University Beeld © ANP

De universiteiten van Maastricht en Twente hoeven niet te stoppen met het aanbieden van de bachelor Psychologie in het Engels, oordeelt de rechtbank in Utrecht. De Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) spande daar drie weken geleden een rechtszaak over aan. Het is de BON een doorn in het oog dat op verschillende universiteiten Engels als voertaal wordt gebruikt.

De rechtszaak diende een breder doel, Maastricht en Twente sprongen er in negatieve zin uit, vond de BON. Voor hen zijn buitenlandse studenten een verdienmodel, zegt de vereniging, en lijden Nederlandse studenten schade. Universiteiten kiezen te makkelijk en zonder noodzaak voor het Engels, stelt de vereniging.

Niet in strijd met de wet

Universiteiten herkennen zich niet in dat beeld. Ook de rechter oordeelde vandaag dat de universiteit niet handelen in strijd met de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast is het, volgens de rechter, niet aan de rechter om een standpunt in de discussie in te nemen. De BON heeft volgens de rechter niet genoeg gemotiveerd waarom het een probleem is als de studies psychologie in het Engels worden aangeboden.

Hoe zat het ook alweer?

De discussie loopt al langer, maar heeft de afgelopen maanden een vlucht genomen. Studenten, hoogleraren en decanen vinden er iets van. Universiteit werd 'university' en verschillende masters worden enkel in het Engels aangeboden. Juist goed, vindt de een, want studenten horen zich internationaal te ontwikkelen en het maakt Nederlandse universiteiten ook internationaal toegankelijk. 

Tegenstanders zijn juist van mening dat er door onderwijs in het Engels te veel buitenlandse studenten op universiteiten komen, ten nadele van Nederlandse studenten. Ook het niveau van universitair docenten zou onvoldoende zijn.

En, vraagt bijvoorbeeld de Landelijke studentenvakbond (LSVb) zich af, is het niet heel erg onlogisch als een studie als psychologie in het Engels wordt gedoceerd? De studenten willen immers in Nederland aan de slag, dus is het dan niet beter om de Nederlandse vaktermen te leren?

20 procent bachelors in Engels

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onderzocht hoe het er qua taal voor staat bij de Nederlandse universiteiten. Gekeken naar bachelorstudies in onderwijsjaar 2015-2016 is te zien dat Twente en Maastricht respectievelijk 60 en 56 procent van de bachelors in het Engels aanbieden. Bij de Wageningen Universiteit is dat slechts 5 procent.

In totaal is een vijfde van de bacheloropleidingen Engelstalig, 70 procent Nederlands en 10 procent kent een combinatie. Als we dan naar masteropleidingen kijken zien we een heel ander beeld: 70 procent de masters is in het Engels. In Wageningen, Eindhoven, Delft en Twente zijn 95 tot 100 procent van de masters Engels. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van