Binnenkort kunnen Oostenrijkse werknemers legaal 60 uur per week aan de slag. Het parlement nam vanmiddag een controversiële wet aan die dit mogelijk maakt, ondanks stevige protesten van burgers.
De wet werd aangenomen met 119 stemmen voor en 55 tegen, zegt een medewerker van het Oostenrijkse Parlement die betrokken is bij de voorbereiding van de wet tegen RTL Z. Een motie voor een referendum over de wet werd verworpen.
12 uur per dag werken
Dat betekent dat de wet per 1 september in werking treedt. Hij moet volgende week wel nog worden goedgekeurd door de Oostenrijkse senaat. Dat is slechts een formaliteit omdat de regeringspartijen die de wet aannamen, de christendemocraten van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de rechts-populistische Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ), ook daar een meerderheid hebben, aldus de ambtenaar.
Als de wet in werking is getreden mogen bedrijven als ze het erg druk hebben aan hun werknemers vragen om 12 uur per dag te werken. Dit is niet verplicht, werknemers mogen het ook weigeren, zegt ze. "De 40-urige werkweek met 8 uur per dag verdwijnt niet." Als de werknemer langer dan 8 uur werkt krijgen ze daar meer loon voor, of mag een personeelslid later compenseren.
Vrees voor baan
De aanstaande wet maakt veel los in Oostenrijk. Mensen maken zich namelijk zorgen over wat er gebeurt als ze weigeren 12 uur te werken als hun baas daarom vraagt. Sommigen vrezen dat hun baan dan op het spel staat, legt de ambtenaar uit. Ze sprak op voorwaarde dat haar naam niet werd genoemd omdat ze geen officiële woordvoerder is.
"We verwachten ook volgende week weer een emotioneel debat", zegt ze. In Wenen gingen afgelopen zaterdag duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de plannen. Ook vandaag werd er volgens Oostenrijkse krant Die Presse door honderden mensen gedemonstreerd bij het parlement.
'Wet gemaakt voor bedrijven'
Volgens de socialistische partij SPÖ, die faliekant tegen de plannen is, is de nieuwe wet schadelijk en oneerlijk voor werknemers. Ze beschuldigen de regering van het stelen van overuren en noemen een 60-urige werkweek een aanslag op de gezondheid.
"Niemand is tegen flexibele werktijden. Maar het is een goede Oostenrijkse traditie dat werknemers en ondernemers profiteren van het economische succes", stelt de partij.
Volgens de SPÖ willen de regeringspartijen met de wet vooral bedrijven laten profiteren. "De rekening wordt betaald door de Oostenrijkse werknemers."