Ga naar de inhoud
Economie

Deal met Shell en ExxonMobil kost schatkist 1,7 miljard euro

In 2030 gaat de Groningse gaskraan helemaal dicht. Beeld © ANP

De deal die de Nederlandse Staat vorige week sloot met NAM-eigenaars Shell en ExxonMobil over het stopzetten van de gaswinning in Groningen levert een tegenvaller van 1,65 miljard euro op.

Dat schrijft minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Uitgesmeerd tussen 2018 en 2022 loopt de overheid door de nieuwe verdeling 2,85 miljard euro aan gasbaten mis, maar daar staan extra belastinginkomsten van 1,2 miljard euro tegenover.

Geen schadeclaim

Wiebes kwam vorige week met de oliemaatschappijen onder meer een nieuwe verdeling van de opbrengsten uit de gaswinning overeen. Dat was volgens de minister nodig omdat de twee bedrijven anders geld zouden moeten gaan toeleggen op de gaswinning, aangezien die de komende jaren snel wordt afgebouwd en uiterlijk in 2030 helemaal stopt.

Shell en ExxonMobil hebben daarnaast beloofd dat zij geen claim indienen voor het gas dat in de grond achterblijft. Dat is op basis van het huidige prijsniveau 70 miljard euro waard. Ook is afgesproken dat de NAM bijdraagt aan een fonds van in totaal 1 miljard euro om de Groningse economie vooruit te helpen.

Oppositie boos

De oliemaatschappijen hebben bovendien de garantie gegeven dat de NAM ook in de toekomst altijd zijn deel van de schade en de kosten van de versterking van gebouwen in Groningen kan blijven betalen. Al met al vindt Wiebes de gemaakte afspraken 'goed en in balans'.

De linkse oppositie is dat niet met de minister eens. Shell en ExxonMobil 'krijgen weer 3 miljard van de belastingbetalers', twittert SP-Kamerlid Sandra Beckerman. "We worden gewoon in het pak genaaid. Onvoorstelbaar, deze deal moet onmiddellijk van tafel", vindt PvdA'er Henk Nijboer.

RTL Z-presentator Peter van Zadelhoff rekende vorige week al voor hoe die deal eruitziet:

Dit is een artikel van