Economie

Pech voor Italië: komst EMA-vestiging Amsterdam niet uitgesteld

02 juli 2018 17:25 Aangepast: 02 juli 2018 17:40
Het Spark-gebouw in Sloterdijk, het tijdelijk onderkomen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Beeld © ANP

De komst van het Europees Medicijnagentschap EMA naar Amsterdam in maart volgend jaar kan voorlopig gewoon doorgaan. Het Europees Hof van Justitie verwees een kort geding dat de stad Milaan aanspande om de verhuizing uit te stellen naar de prullenbak.

Milaan had om de opschorting gevraagd in afwachting van een definitieve uitspraak van het Hof over de toewijzingsprocedure van het EU-agentschap. Het Hof zegt dat het met het afwijzen van de opschorting 'niet vooruitloopt op een uitspraak over de grond van de zaak'. 

Het duurt gemiddeld een jaar om een definitieve uitspraak te doen in vergelijkbare zaken, zegt een woordvoerder van het Hof tegen RTL Z. Milaan spande de zaak aan op 30 januari, dus er is een kans dat de de definitieve uitspraak er is voordat het EMA verhuist. 

Brexit

Italië eist nietigverklaring van het besluit om het EMA na een loting naar Amsterdam te verplaatsen. Ze vinden dat het proces niet eerlijk is verlopen. 

Het agentschap moet uit Londen weg omdat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. In november stemden de EU-lidstaten over een nieuwe plek, waarvoor negentien steden zich hadden aangemeld. Amsterdam sleepte het felbegeerde bureau binnen na een loting met Milaan omdat ze na drie stemrondes gelijk waren geëindigd.

Gebouw niet op tijd af 

De Italianen voeren verder als argument aan dat het nieuwbouwkantoor aan de Zuidas niet op tijd klaar zal zijn waardoor de continuïteit van het werk, een zwaarwegende voorwaarde voor de kandidatuur, niet gegarandeerd is.

Meer op rtlz.nl:
Verbitterde Italianen: 'Spanjaarden kozen EMA in Amsterdam vanwege 80-jarige oorlog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van