Ga naar de inhoud
Economie

Wouter Bos gaat investeringsbank Invest-NL leiden

Wouter Bos gaat ruim twee ton verdienen. Beeld © ANP

Oud-minister Wouter Bos wordt de eerste topman van Invest-NL. Bij deze nog op te richten investeringsbank kunnen bedrijven straks terecht voor de financiering van vernieuwende projecten, die gewone banken vaak links laten liggen.

Dat heeft het kabinet vrijdagmiddag bekendgemaakt. De overheid steekt in eerste instantie 2,5 miljard euro in Invest-NL. Met dat bedrag verwacht het ook onder meer institutionele beleggers als Europese (pensioen)fondsen over de streep te trekken.

Durfkapitaal

Nu nog komen veel bedrijven en projecten met een hoog risico maar moeilijk aan kapitaal. Invest-NL wil in dit gat springen door wél financiering aan te bieden. Ook gaat het start- en scale-ups helpen met durfkapitaal door een belang te nemen in een investeringsfonds. Daarnaast kan het zelf direct een belang nemen.

De voormalige PvdA-minister van Financiën is nu nog bestuursvoorzitter van het VUmc in Amsterdam. Ook lobbyde hij succesvol voor de komst van het Europese Medicijnagentschap (EMA). Hij begint eind oktober aan zijn nieuwe klus. Aanvankelijk doet hij dat als ambtenaar, omdat Invest-NL nog moet worden opgericht en de benodigde wetgeving nog door de Tweede Kamer moet.

Zelf spreekt Bos van een 'prachtige nieuwe uitdaging', al voegt hij eraan toe 'met gemengde gevoelens' afscheid te nemen van het VUmc. Het academische ziekenhuis laat weten zijn vertrek te betreuren, maar ook te begrijpen 'gezien de betekenisvolle stap die hij in zijn loopbaan gaat maken'.

Twee ton salaris

Zodra de vennootschap daadwerkelijk bestaat, wordt Bos bestuursvoorzitter. Dat zal naar verwachting op zijn vroegst in het voorjaar van 2019 zijn. Hij gaat in zijn nieuwe baan 202.000 euro bruto per jaar verdienen, plus een onkostenvergoeding en een pensioenbijdrage van 25.000 euro.

Daarmee verdient Bos ook in de periode waarin hij op papier rijksambtenaar is meer dan een ministerssalaris. "Gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling achten wij dat in dit bijzondere geval gerechtvaardigd", schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.