Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Flevoziekenhuis betaalde ex-bestuurder nog 139.000 euro

27 juni 2018 10:57 Aangepast: 27 juni 2018 15:15
Beeld © ANP

Het Flevoziekenhuis in Almere betaalde Co'tje Admiraal na haar vertrek als bestuurder in 2016 nog 139.000 euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.

Admiraal trad in maart 2012 toe tot de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis. Begin 2016 maakte de zorginstelling bekend dat zij zou vertrekken, zonder te vermelden waarom.

Uit het meest recente jaarverslag en dat van een jaar ervoor blijkt dat de bestuurder een ontslagvergoeding kreeg van 75.000 euro. Dat is de maximale ontslagpremie, die onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) is toegestaan.

Adviseur

Maar dat was niet het enige wat Admiraal ontving. Uit de stukken blijkt dat het Flevoziekenhuis de bestuurder na haar vertrek als bestuurder in mei ook nog maandenlang doorbetaalde als 'adviseur'. Dat kostte het ziekenhuis nog bijna 64.000 euro. Daarmee komt de totale waarde van de vertrekregeling op 139.000 euro.

Waarom Admiraal met een ontslagvergoeding moest vertrekken, maakt het ziekenhuis ook nu niet bekend. "Zij heeft in samenspraak met het ziekenhuis gekozen om afscheid te nemen. Over de reden is destijds niets meegedeeld, en dat doen we ook nu niet", aldus woordvoerder Peter Pels.

"Nadat zij haar bestuurstaken neerlegde, heeft zij nog daadwerkelijk passende werkzaamheden uitgevoerd als adviseur. Het ziekenhuis huurt wel vaker adviseurs in." Wat de aard van de adviezen was, kan het ziekenhuis niet zeggen.

Wet Normering Topinkomens

Dankzij de combinatie van loondoorbetaling als adviseur en de ontslagpremie kwam de totale vertrekregeling bijna twee keer hoger uit dan de maximale ontslagvergoeding onder de WNT.

Het ziekenhuis benadrukt dat de regeling desalniettemin aan de wettelijke eisen voldoet. "De gekozen oplossing valt geheel binnen de regels van de WNT", aldus de woordvoerder. "De accountant heeft dit getoetst en voor beide jaarrekeningen een goedkeurende verklaring verstrekt."

Dierenbescherming

Na het vertrek bij het Flevoziekenhuis ging Admiraal als interim-directeur aan de slag bij de keten abortusklinieken Casa, die uiteindelijk failliet ging. Sinds april geeft zij leiding aan de Dierenbescherming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van