Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Eigen staal eerst: EU wil maatregelen nemen tegen toename staalinvoer

26 juni 2018 16:26 Aangepast: 26 juni 2018 16:26
Beeld © ANP

Door de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zoeken producenten naar andere afzetmarkten zoals Europa. De Europese Unie verwacht dat het nu maatregelen moet nemen om haar thuismarkt te beschermen tegen dit overaanbod.

Dat zei Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström tijdens de presentatie van het jaarlijkse rapport over handels- en investeringsbelemmeringen. Welke soort maatregelen er moeten komen is volgens haar 'nog onderwerp van discussie'.

Staalproducenten, met name uit India en China, zoeken naar andere afzetmarkten nu zij 25 procent moeten betalen op hun staalexport naar de Verenigde Staten en 10 procent op aluminium.

Hoewel de Europese Commissie eerlijke vrijhandel nastreeft, kan ze met verschillende maatregelen komen als ze vindt dat deze toch niet eerlijk verloopt. Zo kan de Commissie een minimumtarief instellen en met eigen heffingen komen. Een andere optie is een maximumexport van een aantal goederen.

Onderhandelingen liggen stil

Onderhandelingen tussen de VS en de EU liggen volgens Malmström momenteel stil. Het is nu aan de Europese regeringsleiders om het verdere beleid uit te stippelen, zegt ze. Die bespreken de handelspolitiek donderdag op een top in Brussel.

Vorig jaar hebben Europese bedrijven 4,8 miljard euro meer geëxporteerd dankzij het opheffen van handelsbelemmeringen op tal van producten tussen 2014 en 2016, stelt het rapport. Exporteurs melden sinds 2017 een 'sterke toename' van protectionisme.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van