Economie

Hoveniers en adviseurs: alle sectoren kampen met tekort aan personeel

26 juni 2018 11:00 Aangepast: 26 juni 2018 11:00
In bijna alle sectoren is het tekort aan vakmensen. Beeld © ANP

Niet alleen in de bouw en de zorg, maar in bijna alle sectoren is inmiddels sprake van een tekort aan personeel. De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt waaiert zich dan ook steeds breder uit, zegt uitkeringsinstantie UWV. Er is vooral een gebrek aan echte vakmensen.

​​Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het UWV over de arbeidsmarkt. Hoewel de krapte nog niet zo erg is als tien jaar geleden ervaart één op de vijf werkgevers inmiddels productiebelemmeringen, aldus de uitkeringsinstantie. In sommige branches is dit zelfs één op de drie. Het gaat dan om architecten, metaalbewerkers en callcentermedewerkers.  

Het gebrek aan de juiste mensen beperkt zich al lang niet meer alleen tot technische beroepen. Ook in de zorg, het onderwijs, de ict en in de financiële en zakelijke dienstverlening staat men te schreeuwen om personeel. Om zo concreet mogelijk te zijn, heeft het UWV een lijst van moeilijk vervulbare vacatures op een rijtje gezet.

Veel vacatures voor recruiters 

Van hoveniers, glazenwassers en vrachtwagenchauffeurs tot verzorgers en restaurantkoks. In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van grondwerkers, stukadoors en monteurs tot werkvoorbereiders, projectleiders en werktuigbouwkundigen.

In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo's en wo-opgeleiden. Zo zoeken werkgevers in het onderwijs docenten techniek en andere exacte vakken en is er in veel sectoren een tekort aan ict’ers, zoals programmeurs en security specialisten. Ook zijn er veel vacatures voor accountants, belastingadviseurs en recruiters.

Oplossingen

De uitkeringsinstantie heeft voor werkgevers die zoeken naar manieren om vacatures ingevuld te krijgen een lijst met 24 oplossingen opgesteld om in de praktijk toe te passen. Daarin staan veel open deuren, zoals het intensiever werven van personeel en het omscholen van bestaande werknemers.

Meer creatieve oplossingen kunnen worden gevonden in het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking of statushouders en het werven van personeel in het buitenland. Ook wijst het UWV werkgevers op het inzetten van robots om mensenwerk over te nemen.

​Investeren in personeel

De oplossingen die het UWV aandraagt, sluiten voor een groot deel aan op de oproep van Wouter Koolmees. In een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad riep de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkgevers vorige week op om vooral te investeren in mensen om de kwaliteit van hun personeel te verhogen.

Daarbij moeten zij niet op zoek gaan naar het onvindbare schaap met vijf poten. "De huidige krapte vraagt juist om een combinatie van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, flexibele werktijden, en ruimte voor de combinatie arbeid en zorg", aldus Koolmees.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van