Economie

Onderzoek OM naar betrokkenheid ING bij witwassen duurt langer

25 juni 2018 09:19 Aangepast: 25 juni 2018 09:19
ING-topman Ralph Hamers. Beeld © ANP

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de betrokkenheid van ING bij corruptie en witwassen bij telecomconcern Vimpelcom duurt langer dan verwacht.

De bank meldt zelf een update van de paragraaf over het fraudeonderzoek in het jaarverslag. In eerste instantie stond daar dat er meer duidelijkheid zou komen van het OM in het eerste helft van 2018, daar komt nu een kwartaal bij. 

Of dit goed of slecht nieuws is voor de bank, kan een woordvoerder niet zeggen. "We staan er neutraal in, het gaat zoals het gaat."

De bank verwacht dat de impact van het onderzoek door het Nederlandse OM en Amerikaanse autoriteiten 'aanzienlijke' gevolgen kunnen hebben. Hoe zwaar eventuele straffen of hoe hoog eventuele boetes zullen zijn is niet in te schatten, meldde de bank al eerder.

Smeergeld

De bank meldde het strafrechtelijke onderzoek voor het eerst in het jaarverslag over 2016. De bank zou het bedrijf Vimpelcom hebben geholpen bij het betalen van smeergeld aan de dochter van de toenmalig president van Oezbekistan, Gulnara Karimova. In ruil daarvoor hoopte Vimpelcom toegang te krijgen tot de telecommarkt in het land.

Vimpelcom sloot al in 2016 een deal met het Nederlandse en Amerikaanse OM, voor 358 miljoen euro. Het bedrijf schikte ook met de Amerikaanse justitie, voor een bedrag van bijna 400 miljoen dollar.

Vimpelcom is een Russisch-Noors bedrijf, maar gevestigd in Nederland. Het bedrijf is sinds vorig jaar aan de Amsterdamse beurs, onder de naam Veon, genoteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van