Economie

Airbus dreigt met vertrek uit Groot-Brittannië

22 juni 2018 13:40 Aangepast: 22 juni 2018 13:40
Een toestel van Airbus bevat zo'n 10.000 Britse onderdelen. Beeld © ANP

De Europese vliegtuigbouwer Airbus zet de Britse regering onder druk om haast te maken met de onderhandelingen over de brexit. Als Groot-Brittannië niet voor 29 maart volgend jaar een deal heeft bereikt met de Europese Unie dan 'heroverweegt het al zijn activiteiten' in het land.

​Dat schrijft Airbus in een risicoanalyse naar de gevolgen van de brexit die het donderdagavond op zijn website heeft gepubliceerd. Het document kan worden gezien als waarschuwing aan de Britse premier Theresa May, die al twee jaar lang onderhandelt over de scheiding. Die gesprekken verlopen uiterst moeizaam.

De vliegtuigbouwer is niet het eerste bedrijf dat de Britse regering om duidelijkheid vraagt. Toch zal May er flink mee in de maag zitten. Met 14.000 werknemers op 25 locaties, 80.000 businesstrips tussen GB en de EU per jaar, 1900 Europese expats in het land en 110.000 banen bij ruim 4000 toeleveranciers is Airbus een speler van formaat. Een vertrek uit het land zou kortom catastrofaal zijn.

10.000 Britse onderdelen

De toestellen van Airbus worden met onderdelen vanuit heel Europa gebouwd, waarvan er ruim 10.000 uit het Verenigd Koninkrijk komen. Als er voor de scheidingsdatum geen overeenkomst is bereikt, dan vallen de Britse toeleveranciers af omdat ze niet meer vallen onder bestaande Europese handelswetgeving, maar onder regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO, aldus Airbus. Daardoor komen er bij handel over de landsgrenzen veel hogere kosten kijken, bijvoorbeeld door importtarieven.

In dat geval raakt de productie 'ernstig verstoord' omdat het zijn vliegtuigonderdelen elders vandaan moet halen. Omdat de vliegtuigbouwer door de grote vraag naar vliegtuigen, met name naar de A320 en A350, al op volle sterkte draait, betekent iedere tegenvaller een forse schadepost. Als de productie in gevaar komt, gaat Airbus uit van een omzetderving van 1 miljard euro per week.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van