Economie

Grote Amerikaanse banken slagen voor stresstest Fed

22 juni 2018 07:57 Aangepast: 22 juni 2018 08:01
Ook de grootste bank van de VS, JPMorgan Chase, slaagde voor de stresstest. Beeld © ANP

De grootste banken van de Verenigde Staten zijn allemaal geslaagd voor de eerste fase van de stresstest die werd opgelegd door de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Totaal werden 35 grote financiële instellingen onderzocht, die 80 procent van de markt vertegenwoordigen.

Dat heeft de Fed bekendgemaakt. In de test, die volgens de centrale bank dit jaar zwaarder was dan voorgaande jaren, daalde het kernkapitaal binnen het eigen vermogen van 12,3 nu naar 7,9 procent. Daarmee voldoen ze nog altijd ruim aan de eisen van 4,5 procent.

Tot de onderzochte banken behoren ook de grootste banken van het land: JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup en Goldman Sachs. Alle vijf zijn volgens de Fed bij een grote financiële schok in staat geld uit te lenen. Alleen Goldman Sachs kwam met de hakken over de sloot als ook de positie in leningen en derivaten worden meegeteld.

'Zwaar scenario'

Met de test wil de centrale bank nagaan in hoeverre financiële dienstverleners in staat zijn om zware economische schokken op te vangen. Deze werd ingesteld na de financiële crisis die de bankensector in 2008 onder grote druk zette en tot een wereldwijde recessie leidde.

"Ondanks het zware scenario en andere factoren die van invloed zijn geweest op de test van dit jaar zijn de kapitaalniveaus bij een hypothetische wereldwijde recessie hoger dan het feitelijke kapitaalniveau van grote banken in de jaren voorafgaand aan de meest recente recessie", aldus vicevoorzitter van de Fed Randal K. Quarles.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van